Vajdaság, Erdély hírek

2011.08.20. 17:25

Tízéves a szabadkai magyar főkonzulátus

Szabadka - A visszajelzések alapján a vajdasági magyarok szeretik a szabadkai főkonzulátust, értékelik és igénylik az itt dolgozók munkáját – mondta Korsós Tamás főkonzul az MTI-nek annak kapcsán, hogy Orbán Viktor és Zoran Djindjic akkori miniszterelnökök tíz esztendeje nyitották meg a diplomáciai képviseletet az észak-bácskai városban.

A főkonzulátus 2009. december 19. előtt – ekkortól léphetnek Szerbia állampolgárai vízummentesen az Európai Unió területére - gyakorlatilag "vízumgyárként" működött. Az ügyfeleket a schengeni előírásoknak megfelelően fogadták, az ügyintézőket és a kérelmezőket golyóállóüveg választotta el, s bár a képviselet munkatársai igyekeztek mindent megtenni, hogy a hatósági eljárás a lehető legkisebb kellemetlenséget okozza az ügyfeleknek, a hatalmas forgalom miatt időnként hosszú sorok alakultak ki.

A főkonzuli posztot tavaly február 1-jétől betöltő diplomata emlékeztetett, hogy a vízumkiadás befejezése után néhány hónappal fogadta el az Országgyűlés az egyszerűsített honosításról szóló jogszabályt.

"Úgy gondoltuk, nem szabad hatósági hozzáállással fogadni a leendő magyar állampolgárokat. Ezért megszüntettük a golyóállóüvegeket, s asztalokhoz leülve, kényelmes körülmények között szolgáljuk ki azokat, akik eddig is a magyar nemzethez tartoztak, de mégse kaphatták meg az állampolgárságot" – fogalmazott a diplomata.

Az egyszerűsített honosítási kérelmek beadásának 2011. januári kezdete előtt a főkonzulátus a magyar szervezetekkel, egyházakkal összefogva információs kampányt indított. Mintegy hetven településen lakossági fórumokon tájékoztatták az érdeklődőket a honosítás folyamatáról, a jogszabállyal kapcsolatos tudnivalókról. A sorban állás elkerülése érdekében pedig az ügyfelek telefonon foglalhattak időpontokat.

Korsós Tamás elmondta, hogy a kedvezményes honosítás lehetőségét rendkívüli érdeklődés kíséri. Hangsúlyozta, hogy gyakran a munkában résztvevők számára is felemelő érzést jelent a honosítást vagy visszahonosítást kérőkkel való találkozás, különleges élethelyzeteket, sorsokat ismerhetnek meg így.

A diplomata szerint az érdeklődés a jövő év végig kitart, ekkorra érhető el, hogy a délvidéki magyarok többsége megkapja a magyar állampolgárságot. Ez új feladatot is ró a képviseletre, hiszen hamarosan egy nagyvárosnyi magyar állampolgár ügyes-bajos dolgainak intézését kell segíteniük. A Vajdaságban élő magyar állampolgárok a képviseleten elindíthatják útlevéligénylésüket, és itt kezdeményezhetik születő gyermekük magyarországi anyakönyvezését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!