125 fa dőlt ki szeptember elején

2019.10.31. 12:00

A vihar után a károk elhárítására koncentráltak

A Belvárosi temetőt sem kímélte a szeptemberben Szegedre lecsapó orkánerejű szélvihar. A sírkertben 125 fa dőlt ki, vagy olyan mértékben megsérült, hogy a közelében való tartózkodás kockázattal jár. A kárelhárítás azonnal megkezdődött, költségét 20 millió forintra becsülték.

J. Z.

125 fa dőlt ki a szeptemberi viharban a Belvárosi temetőben. ARCHÍV FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Katasztrófa sújtotta területként nézett ki a szeptemberi vihar után a Belvárosi temető. A 110 kilométer per órás széllökésekkel Szegedre és környékére lecsapó orkán a sírkertben is súlyos károkat okozott. A viharban 70 sír rongálódott meg, több helyen a sírköveket is feltépte a szél. A faállományt is megtizedelte az ítéletidő. A szegedi közgyűlés elé került előterjesztés szerint a temetőben 125 fa dőlt ki, vagy súlyosan sérült meg, és 1600 négyzetméternyi területen kellett beavatkozni. Többnyire a platánokat és a kőriseket tépázta meg a szélvihar. A kárelhárítás költségét már akkor 20 millió forintra becsülték.

125 fa dőlt ki a szeptemberi viharban a Belvárosi temetőben. ARCHÍV FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

 

A Belvárosi temetőre tavaly nyáron is lecsapott egy szélvihar, amely akkor 34 fát tövestől csavart ki és többet megrongált. Az akkori viharban csaknem 150 sír is megsérült. Fedlapok törtek össze, virág- és mécsestartók repedtek meg, vagy törtek le a síremlékekről. Mivel ezek magántulajdonban vannak, a helyreállításukról a hozzátartozóknak kell gondoskodniuk. Tavaly a város magára vállalta ennek költségeit, és 20 millió forintot adott a temetőt működtető Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek.

Mindenszentek és halottak napján a Belvárosi temető meghosszabbított nyitvatartással 7-től 20 óráig fogadja az elhunytak hozzátartozóit. Az ünnep miatt megnövekedett forgalomra megerősített rendészeti szolgálattal készülnek, és péntektől vasárnapig egy mentőautó is készenlétben áll majd a sírkertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!