Az öröm a léleknek is jót tesz

2021.12.12. 07:00

A rózsaszín gyertya az örömöt szimbolizálja

Ha az öröm ott van a szívünkben, akkor az sok mindenen átlendít bennünket – erről Fazakas Attila plébános beszélt lapunknak, akit advent harmadik vasárnapja kapcsán kértünk interjúra. A rózsaszín gyertya következik, amely az örömöt szimbolizálja.

Kiss Anna

Algyő – 2021.12.09. Adventi gyertyagyújtás az algyői templomban. Képen: Fazakas Attila plébános. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Forrás: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– A klasszikus adventi koszorún a harmadik gyertya rózsaszín, amely nem szokványos szín az egyházban, egy évben kétszer használjuk, ilyenkor a miseruha is rózsaszín. Ez a keresztény örömöt fejezi ki advent harmadik és nagyböjt negyedik vasárnapján – mondta el kérdésünkre Fazakas Attila, az algyői Szent Anna Plébánia és a móravárosi Szent Kereszt Plébánia plébánosa. 

 

Az öröm átlendít 

 

A lelkipásztor kiemelte, advent harmadik vasárnapján annak örülünk, hogy Krisztus hamarosan megszületik, és ez az érzés visszakalauzol minket a gyerekkorunkhoz, amikor rá­­néztünk a naptárra, és azt számolgattuk, hogy mennyit kell még aludni ahhoz, hogy jöjjön a Mikulás és utána az angyalka. 

– Előöröm volt bennünk, hogy hamarosan eljön Jézus. Ez a fajta keresztény öröm jelenik meg ezen a vasárnapon, de jó volna, ha ez nem csak ezen az egy napon lenne jelen. Keresztény közösségeink szerint ha valaki örül, nevet a liturgia köz­­ben, akkor megtöri a szent komolyságot. Én úgy vélem, hogy ez nem igaz, mert ha az öröm ott van a szívünkben, akkor az sok mindenen átlendít bennünket – hangsúlyozta. 

 

Ima, böjt, jó cselekedet 

 

Fazakas Attila figyelmeztetett, ahogyan az életünkben sok mindenért, úgy azért is tennünk kell, hogy ez az öröm egész év­­ben kitartson. Mint mondta, hajlamosak vagyunk arra, hogy az életünket a rossz oldaláról tekintsük, ugyanakkor fontos, hogy minden rosszban meglássuk a jót is, amelybe bele tudunk kapaszkodni ahhoz, hogy túllendüljünk a negatív dolgokon. Hozzátette, erre kell törekedjünk egész évben, mert ez a lelkünknek és az egészségünknek is jót tesz. 

Az egyház évente csak kétszer használja a rózsaszínt. Fotó: Karnok Csaba

 

– Az öröm mellett ügyeljünk annak a hármasságnak a meglétére is, amelyre ez az időszak épül, vagyis a böjtre, a jó cselekedetre és az imára. 13 nap van szentestéig, így még most sem késő elkezdeni ezt a készületet. Ha böjtölünk, imádkozunk és jót cselekedünk, akkor lelkiek­ben is felkészültek leszünk Jé­­zus születésére – mutatott rá. 

 

Advent plébánosként 

 

Fazakas Attilát arról is kérdeztük, hogy a lelkipásztoroknak miben különbözik ez a négy hét a többitől. 

– Korán kelünk, mert hajnali szentmisék vannak – jegyezte meg mosolyog­­va. Elmondta, a napokban Gyulán tartott lelki napot pe­­dagógusoknak, akikkel épp arról a hármasságról beszélgetett, amelyet a fentiekben említett. 

 

– Pedagógusként és lelkipásztorként is nagyon bölcsen kell időt szenteljünk a böjtnek, az imának és a jó cselekedetnek. Talán a böjt a legkönnyebb, mert az beépül az életünkbe. Nálunk a papi imádság napi 1-2 óra – ebbe a szentmise nem tartozik bele –, de sokszor nagy bölcsességet igényel az, hogy valóban legyen 2 órám a Jóistenre – avatott be. 

 

A plébános hozzátette, az ő készületük abban is más, hogy nekik önmaguk mellett nem egy otthont, hanem egy vagy több plébániát és templomot kell felkészíteniük az ünnepre. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!