Makó

2021.12.08. 13:54

Megegyeztek a makói Continentalnál

A napokban létrejött az alkalmazottak helyzetét tisztázó, jogaikat védő új kollektív szerződés a Continental makói üzemében. A cég reményei szerint ezzel nyugvópontra jutott egy több hónapja tartó konfliktus, ami miatt sok szempontból nehéz helyzetbe került a városban legtöbb embert foglalkoztató gyár.

Munkatársunktól

Március elején a makói üzem dolgozóinak egy része sztrájkba kezdett amiatt, hogy a 23 éve megkötött, a munkaviszonnyal kapcsolatos kérdéseket egységesen szabályozó kollektív szerződés érvényessége lejárt, újat azonban nem sikerült kötni a vezetés és az érdekképviseletek eltérő álláspontja miatt. A konfliktus végül nyugvópontra jutott, a járványhelyzet miatt ugyanis meghosszabbították az év végéig a régi szerződés érvényességét – közben pedig folytatódtak a tárgyalások.

 

Ősszel ismét a figyelem középpontjába került a makói üzem, az új igazgató, Szűrszabó Levente ugyanis bejelentette, hogy idén eddig 37 saját és 53 kölcsönzött alkalmazottal bontottak szerződést és az év végéig további 140 ember elbocsátása várható. Azt mondta, a leépítés mögött az autóipar átalakulása áll. A történtekre reagálva Lázár János országgyűlési képviselő arra kérte fel a kormányt, vizsgálja felül a Continentalnak adott, részben munkahelyteremtést és -megtartást szolgáló támogatásokat, míg végül maga vállalat jelentette be, hogy kész a pénzt visszafizetni.

Kérdés, hogy tartós lesz-e a munkabéke a makói üzemben. Archív fotó: Szabó Imre

A napokban viszont végre jó hírt kaptunk Makóról: a cég lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint 2021. december 2-án a felek aláírták a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. új kollektív szerződését. Hangsúlyozták, ez fontos lépés ez vállalat számára a munkabéke irányába, ezzel ugyanis elindultak az egység és az együttműködés útján. Szakszervezeteik, azaz a CDFSZ, az MGSZ és az MTSZSZ a munkáltatóval közösen egy nem mindennapi, szükségszerű helyzetet kezeltek most eredményesen.

– Ez jó jel és útmutató példa arra, hogy a következő időszakban is képesek legyünk közösen válaszokat adni a kihívásokra– hangsúlyozta a közlemény. Azt, hogy a szerződésben pontosan mi áll, arra nem tér ki a tájékoztató, de ígérik, hogy az új szerződést belső csatornákon a vállalat minden dolgozója számára elérhetővé teszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!