Vezető hírek

2021.12.15. 09:30

Vörös László egy kollégiumi szoftverrel győzött a versenyen

A digitális oktatás támogatása, a járványügyi védekezés, a mesterséges intelligencia alkalmazása – többek között aktuális, friss témákra is reagáltak a szekszárdi Neumann-versenyen induló, 20 évnél fiatalabb diákok. Az SZTE Informatikai Karának hallgatója, Vörös László kollégiumi szoftverével győzött a kategóriájában.

Kovács András

A jogelődjével együtt immár 37 éves Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyen olyan fejlesztésekkel rukkoltak elő a fiatalok, amelyek létező igényekre felelnek. A megmérettetésen a program minősége mellett a prezentáció színvonala, az előadó rátermettsége is számított. 

 

 

A Neumann Társaság és a Szekszárdi I. Béla Gimnázium által szervezett verseny döntőjét a szokásos tavaszi időpont helyett decemberben tartották, hibrid módon: nem csupán a versenyt lehetett az interneten keresztül élőben követni, maguk a résztvevők is bemutathatták pályamunkáikat akár a helyszínen, akár online. 

 

 

Idén a legjobb számítógépes animációt a középiskolai mezőnyben Hazafi Gergő (Neumann János Informatikai Technikum) készítette Kiberotthon címmel, míg az általános iskolások között Buják Rowenna (József Attila Általános Iskola, Bácskertes) Kpop idol valósághű zenés klipje nyerte el a zsűri tetszését. 

 

 

A hagyományosan népszerű játékprogramok kategóriában a középiskolások között Anisics Bendegúz és Nemes András (Veszprémi Szakképzési Centrum) SAM nevű játéka, az általános iskolás mezőnyben Bálint András (Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium) Pengu Client című játékával aratott. 

 

 

A középiskolás korosztály alkalmazói programjai között Vörös László DigiKoli-ja kapta a legtöbb pontot. 

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának 20 év alatti mezőnybe még beleférő hallgatója egy valódi kollégium életét könnyítette meg szoftverrendszerével, amely segít a diákok feladatait nyilvántartani. 

Egyébként ép­­pen ez, az alkalmazói programok kategóriája volt a legnagyobb, tíz döntőssel, akik között a tömegközlekedés egyéni szervezését könnyítő, il­­letve raktározást segítő programok, matematikai oktató alkalmazások és a közlekedési táblákat utazás közben felismerő, mesterséges intelligenciával támogatott, tanítható alkalmazás is szerepelt. 

 

 

Minden évben sikeres az automata berendezés és vezérlése kategória, amelyben Szobonya Dávid (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium) Okos öntözője győzte meg a zsűrit. Ebben a kategóriában szerepelt Kalinka Ákos maszkfertőtlenítő berendezése, amely a pandémia kihívására reagált UV-fénnyel és alkohollal fertőtlenítő automatával. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!