Rosszabbul alszik az, aki otthonról dolgozik

2022.01.09. 20:00

Az alvás szükséglet, nem luxus

Az alvás minősége kihatással lehet életünk számos területére, így az egészségünkre is. Csábi Eszter szegedi pszichológus egy webináriumon árulta el, hogy milyen következménye lehet annak, ha spórolunk az alvásra szánt idővel. Emellett hasznos tanácsokat is kaptunk tőle a jó alvás érdekében.

Kiss Anna

Forrás: Pesti Tamás/illusztráció

– Nem igaz az a mondás, hogy aki sokat alszik, az keveset él, hiszen aki mindig kipihenten ébred, az tovább él. Éppen ezért arra kell fókuszáljunk, hogy az alvás szükséglet, nem luxus – hangsúlyozta Csábi Eszter pszichológus, alváskutató a Longevity Project közelmúltban megszervezett webináriumán. 

Az alvás mindannyiunk életében fontos szerepet tölt be, mégis keveset foglalkozunk vele. Az alvás minősége kihatással lehet életünk számos területére, többek között a mentális jóllétünkben is nagy szerepet játszik. Az SZTE Kognitív és Neuropszichológiai Tanszék adjunktusa jelezte, az egészséges életmódnak nemcsak a rendszeres mozgás és a helyes táplálkozás a része, hanem a minőségi alvás is. A szükségszerű tevékenységeink közül mégis ebből csípünk le, hiszen a családtól és a munkahelytől sem vonjuk el az időt – tette hozzá. Emellett az alvásról egyfajta téves sztereotípia is kering, miszerint az semmittevés, az alvás ideje alatt számos hasznos dolgot lehetne csinálni – mutatott rá. 

Stressz és érzelmek 

Csábi Eszter elmondta, már Arisztotelész is tudott arról, hogy az alvás fontos funkciója a pihenés, a szervezet ekkor töltődik. De a pihenés mellett a jó emlékezőképességet, a jó és gyors döntések meghozatalát, az eseményekből való gyors ta­nulást, a stresszhelyzetek kezelését és az érzelemszabályozást is elősegíti – figyelmeztetett. 

Beszélt arról is, hogy az alvásunk nem mindig mély, különböző fázisai vannak ugyanis, ezek a non-REM- és REM-szakaszok. Előbbi az alvásunk 80 százalékát teszi ki, míg a másik a 20 százalékát, azonban a REM-szakasz különös jelentőséggel bír a tanulási, emlékezeti funkcióinkban. Ebben a szakaszban ugyanis újra ak­­tiválódik az agyunk, amely ekkor dolgozza fel az ébrenlét alatt szerzett információkat, amelyeket ekkor rendszerezi, így a kevésbé jelentős dolgok törlődnek, a fontos információk pedig hosszú időre tárolódnak. Ha nem alszunk megfelelően, akkor ez nem történik meg, és könnyebben felejtünk – je­­gyezte meg. 

A szegedi adjunktus közölte, a kognitív hibáink előfordulását is legtöbbször az aluszékonyság okozza, tehát a nem megfelelő alvás lehet az oka annak, hogy nem emlékszünk arra, bezártuk-e az ajtót, kihúztuk-e a kávéfőzőt vagy miért mentünk be a szobába. 

Csábi Eszter kutatásai szerint nehezebben emlékszik, rosszabbul teljesít, figyelmetlenebb és nehezebben dönt az, aki rosszul alszik. Sőt, ki­­­­­­derült az is, hogy aki nem alszik eleget és hirtelen kell döntést hoznia, akkor rosszul dönt, ekkor sokkal fokozottabb a kockázatvállalási hajlama is. Ha valaki 6 óránál kevesebbet alszik, sokkal kockázatosabb döntéseket hoz mint az, aki ki­­pihenten ébred. 

Az álmok szerepe 

Ugyanakkor az alvás a felejtést is segíti, nem véletlen, hogy a szaknyelv affektív terápiának is nevezi, mert segít a traumák, események feldolgozásában. Ebben az álmoknak van szerepe, azokban foglalkozunk ugyanis a stresszt kiváltó té­­nyezők, események feldolgozá­sával – részletezte. Csábi Eszter elmondta, a kilencvenes években végeztek egy kutatást a váláson átesettek nők és férfiak körében annak kapcsán, hogy a válás után közvetlenül álmodtak-e az exükkel, majd a válás után egy évvel hogyan érezték magukat. Azok, akik a válást követően álmodtak a volt férjükkel vagy feleségükkel, sokkal jobban voltak egy évre rá, mint akik nem álmodtak. 

A szegedi alváskutató fi­­gyel­­­­meztetett, a kevés, nem megfelelő alvás fokozza a stressz­­hormonok szintjét, in­gerlékenyebbé tesz minket, így agresszívebben reagálhatunk bizonyos szituációkra. A rossz alvás miatt ugyanis megszakad az érzelmekért felelős agyterület és a viselkedés kontrolljáért felelős agyterület között. 

Hangsúlyozta, a rossz alvás hatással van a stresszkezelésre, kérdésessé válik a terhelhetőségünk, kimerülnek az erőforrásaink, ez pedig be­­tegséghez vezethet. De ha megbetegszünk, akkor az visszahat a stresszkezelésre és az alvásra is. 

Home office hatása 

A szegedi egyetem adjunktusa munkatársaival kutatta azt is, hogy a home office-ban vagy a személyes jelenléttel dolgozók alszanak-e a jobban, valamint melyik csoport hogyan éli meg a stresszt. 

154 válaszadó adatát feldolgozva derült ki az, hogy rosszabbul alszik és magasabb szintű stresszen megy keresztül az, aki otthonról dolgozik. 

Mindez a rutin felborulásával magyarázható a szakértő szerint, valamint azzal, hogy sokan féltek a megfertőződéstől és aggódtak az információhiány miatt is. Csábi Eszter szerint éppen ezért fontos, hogy aki otthonról dolgozik, alakítson ki egy jó rutint és kövesse azt szigorúan. 

A jó alvás titka 

A pszichológus szerint a jó alvás titka például az, hogy mindig ugyanabban az időben kelünk és fekszünk, mert az agyunk szereti az előre látható dolgokat. Továbbá a megfelelő alváskörnyezetre is figyelni kell, vagyis a nyugalomra és sötétre, emellett a megfelelő hőmérséklet, ágynemű és hálóruha megválasztása is hangsúlyos. Kiemelte, a hálószobát csakis alvásra használjuk, és hagyjuk a szobán kívül a telefont és a számítógépet, mert ezek nehezítik az elalvást. A szegedi szakember szerint a testmozgás is fontos, de lefekvés előtt órával már ne végezzünk olyan sportot, ami fokozza az aktivitást, viszont egy séta vagy a jógázás elősegítheti a pihenést. 

Az ételeket is tudatosan kell megválasztani, például túl sós vagy túl fűszeres táplálé­kot nem érdemes enni este, mert akkor többször felkelhetünk amiatt, hogy szomjasak vagyunk. A mediterrán diéta a legjobb választás, vagyis kalóriaszegény, D-vitaminban és magnéziumban gazdag vacsorát fogyasszunk. Ezek segítik a relaxált állapotot, ami fontos a minőségi alvás szempontjából. 

Azt javasolta, hogy mielőtt aludni megyünk, ne kezdjünk el gondolkozni nagy dolgokon, mert akkor nem tudunk elaludni. 

Hozzátette, a napközben végzett keményebb feladatok és stresszesebb helyzetek után érdemes 5 perc szünetet tartani, különben ezek összeadódnak, és estére jelentkeznek, ami miatt szintén nehezen alhatunk el. 

Délutáni szunyókálás 

Szóba került a délutáni szunyókálás is, hiszen egyre több ku­tatás igazolja azt, hogy jobban teljesítenek azok, akik hetente legalább kétszer szunyókálnak délután, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya is csökken náluk. Fontos, hogy a szieszta ne tartson tovább 45 percnél, mert akkor felborul az éberségi szintünk, és kitolódik az alvási időre, amely szintén megnehezítheti az elalvást. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!