Szeged

2022.01.14. 19:30

Háromszáz állat ivartalanítását támogatja az Orpheus Egyesület

Az állatvédő szervezetek hosszú ideje hangsúlyozzák az ivartalanítás fontosságát, az Orpheus Állatvédő Egyesület most segítséget is tud nyújtani ebben. Alacsony jövedelműek, nyugdíjasok, állataikat udvaron tartók kérhetik a költségek támogatását.

F. J.

Országos szinten 3 millió cica él az utcán.  Archív fotó: Török János

Fotó: Török János

Magyarországon sokkal több állatot szaporítanak, mint amennyi felelős gazda van, ez is oka, hogy a kóborrá váló állatok száma nem csökken. A felelőtlen állapotok, a gazdátlan kutya, cica egyedszámának csökkentésére ivartalanítással van esély – áll a szegedi Orpheus Állatvédő Egyesület közleményében. Az áldatlan állapotokon ivartalanítási akcióval segít a közeljövőben az egyesület. A témáról már több alkalommal írtunk lapunkban: legutóbb karácsonyi Aranyembörünk, az Oxigén Állat- és Környezetvédelmi Alapítvány vezetője hangsúlyozta, hogy országos szinten 3 millió cica él az utcán, és ez jórészt felelőtlen embereknek köszönhető. Cicaotthonukból éppen ezért csak ivartalanítva vagy ivartalanítási kötelezettséggel, szerződéssel adnak örökbe macskát. 

Az Orpheus Állatvédő Egyesület 2022 első felében 300 állat ivartalanítását támogatja. 

Ennek köszönhetően több ezer potenciálisan túlszaporított állattal lesz kevesebb, amely aztán az utcán köthet ki. Ahogy azt a Délmagyarország is megírta, az állatvédelmi törvény szigorításával az állatok szaporítása is büntetendővé vált 2022 januárjától. 

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője kiemelte, évek óta szélmalomharcot vívnak az állatvédők a felelős állattartásért, ám sajnos legfőképpen falvakban, illetve városok külső területein szabadon szaporodhatnak az állatok. Az állatmenhelyek, a gyepmesteri telepek a felelőtlen emberek miatt nehezen működnek. Annak érdekében, hogy a kóbor állatok száma csökkenhessen, mindenkit a házi kedvencek ivartalanítására buzdítanak. 

Az ivartalanítási költségek támogatását alacsony jövedelemmel rendelkezők, nyugdíjasok, állataikat udvaron tartók kérhetik. 

Jelentkezni 2022. február 20-ig a www.orpheus.hu üzenetküldő felületén név, telefonszám, e-mail-cím megadásával vagy az Orpheus Állatvédő Egyesület, 6701 Szeged, Pf. 929 címre küldött postai levélben lehet. Utóbbi esetben is kérik, hogy a nevet, számot és a települést adják meg. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!