Ha másért nem is, egészségünk érdekében érdemes a kertben tenni-venni

2022.01.06. 07:00

Januári tennivalók a kertben

A jó kertész még a legzordabb téli hónapokban sem tétlenkedik, akad bőven tennivalója. Van, amit januárban is lehet metszeni, karban kell tartani a szerszámokat, kisgépeket, be lehet szerezni a vetőmagokat.

K. A.

Fotó: Frank Yvette

Ha másért nem is, egészségünk érdekében az új év első hónapjában is érdemes a kertben tenni-venni. Persze csak akkor, ha az időjárás is partner, mert ónos esőben, hóban ez nem javallott. 

Szerdáról péntekre ugyan több mint 10 fokkal zuhan a hőmérséklet, de a jövő hét elején már újra kimehetünk a kertbe - a legfontosabb tennivalókat a hellovidek.hu szakportál segítségével foglaljuk össze.

Tűlevelek

Sokan január hatodikán, Vízkereszt napján kezdik el lebontani karácsonyfájukat. Számos lehetőség közül választhatunk, ha nem szeretnénk kidobni és inkább újrahasznosítanánk. A fenyőfa felaprításával kiváló talajtakaró készíthető, ami azután a fák tövébe szórva tápanyagforrás és a nedvességet is őrzi. Emellett a kertben is hasznosítható, a nem lekövezett utakat érdemes leszórni ezzel, így eső idején sem lesz sáros.

A tűlevelek savtartalma magas, így tápanyagot szolgáltatnak a növényeknek. Rázzuk le a megszáradt tűleveleket a fenyőről, majd söpörjük össze, ezután akár a lakásban, akár a kertben található növények trágyázására felhasználható.

Ásni ugyan még korai, de a tervezni nem. Nézzük át a vetőmag katalógusok kínálatát, kezdjük el gondolkodni az idei szükségletünkön. Készítsünk ültetési tervet, rendeljük meg most minden olyan zöldség, gyümölcs vetőmagját, amit erre az évre tervezünk. 

Fagytalanítsuk a kerti csapot, ha még nem tettük. Fotó: Frank Yvette

Vetőmagok

Hónap vége felé már elvethetjük a retket, a salátát, a póréhagymát, a borsót, természetesen egyelőre beltérben, hogy tavasszal kiültethessük a palántákat a kertbe. A tél vége felé, amikor már enyhül az idő, szabadföldön is megkezdhetjük a növények duggatását, vetését.

Ellenőrizzük a kerti csapokat, főleg, ha az elmúlt enyhe napokban használtuk. Jöhetnek az erősebb fagyok, célszerű gondoskodni az elzárásukról, az akna szigeteléséről, ha eddig nem tettük. 

A szerszámok javításának is itt az ideje, ne akkor kelljen a kapát, a metszőollót élesíteni, amikor már szükségünk van rá. Érdemes a törött, sérült szerszámnyeleket is kicserélni. Az éles szerszámokkal jót teszünk a növényeinknek is, hiszen ha metsszük őket, fontos, hogy a vágott felületen keresztül minél kisebb eséllyel férkőzhessenek be kórokozók.

Januárban is ritkíthatjuk a díszcserjéket. Fotó: Frank Yvette

Metszés

Bár a tél nem tipikusan a növénymetszés időszaka, mégis vannak olyan fajták, amiket ezekben a hónapokban, téli álmuk közben megmetszhetünk, de mínusz 5°C fok alatt ne álljunk neki! Ha fagy, ridegebb a növények szövete és könnyebben törik, roncsolódik, viseljünk kesztyűt, használjunk éles, tiszta szerszámokat. Ebben az időszakban lehet megmetszeni például a szőlőt, az őszi málnát, a fügét vagy a lilaakácot is. A legtöbb gyümölcsfa esetében azonban a tél második felében érdemes például oltóvesszőket vágni.

Fagymentes az időben elkezdhetjük a díszcserjék ritkítását is, a túl sűrűn álló hajtásokat a talaj szintje fölött vágjuk le. A lomblevelű sövényeket, amelyek túl magassá nőttek, az idős fás részekig vágjuk vissza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!