Jó példa az életmódváltás előtt állóknak

2022.01.02. 20:00

Számfira György 4 év alatt több mint 40 kilótól szabadult meg

7 éven keresztül éjjel és nappal is dolgozott a szegedi férfi, akinek így semmire sem maradt ideje. A sport hiányában 110 kilósra hízott meg, 4 éve viszont elhatározta, szeretné visszakapni régi formáját. Számfira György jó példa lehet minden olyan embernek, akinek az újévi fogadalma az életmódváltás.

Kiss Anna

Számfira György szerint csak akarat kell a sikerhez, valamint az, hogy ne ígérgessük magunknak az életmódváltást, hanem kezdjük el. Fotók: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

– Te min változtattál az étkezésedben azért, hogy fogyni tudj – tette fel a kérdést nekem a közelmúltban reggel hat óra után nem sokkal egy idősebb férfi a Fit World Fitness edzőteremben. Az akkor még idegen, de igen fiatalos és fitt férfivel gyorsan szóba elegyedtem, így derült ki az, hogy néhány évvel ezelőtt még 110 kilogrammot mutatott a mérleg, ha ráállt. Nehezen hittem el, hiszen nem igazán tudok úgy edzeni menni, hogy a teremben a legelső futógép ne lenne foglalt. Szerencsére mégis találtunk Számfira György naptárában egy edzésmentes reggelt, ekkor interjúra kértem. 

 

– A Pick Szeged Zrt. Maros utcai üzemében dolgozom kazánkezelőként már több mint 30 éve, azonban 2010-ben egy másodállást is vállaltam, éjjelente biztonsági őr voltam, így egyáltalán nem volt időm semmire, tehát a sportra sem. 7 év alatt 110 kilósra híztam. Aztán a másodállást egyéb okból ott kellett hagynom, így eldöntöttem, hogy a szabadidőmben sportolok, hogy megszabaduljak a felszedett kilóktól – avatott be a kezdetekbe. 

Számfira György ekkor futni kezdett a töltésen. Mint mondta, eleinte csak 500 métert tudott megtenni, de azt is úgy, hogy többször megállt. Aztán 2017 augusztusában elhatározta, hogy bérletet vált a terembe, azóta 7 napból ötször sportol ott. 

Forrás: Frank Yvette

– Összesen 8 alkalommal sportolok egy héten, ugyanis reggelente futok a futópadon 2–2,5 órát, több délutánon pedig pluszban súlyzós edzésem is szokott lenni egy személyi edzővel, Török Balázzsal. Eleinte csak Balázzsal edzettem, idén tavasztól döntöttem el, hogy már nem a töltésre járok futni, hanem itt, a gépen teljesítem a kilométereket. Így most 4 év alatt sikerült a 68 kilogrammot elérnem – részletezte a nagy fogyás menetét. 

 

Kiegyensúlyozott étkezés 

 

Persze az étkezésén is sokat változtatott, és ahogy tőlem, úgy másoktól is tanácsot kért abban, hogy hogyan táplálkozzon a siker érdekében, ugyanis még szeretne néhány kilótól megszabadulni. 

 

– Semmi cukor, semmi kenyér, semmi üdítő. Csak vizet iszom, sovány húsokat eszek, valamint rengeteg zöldséget. Fogyasztok gyümölcsöt is, iszok tejet, meg néha egy kis csokoládét is eszek. Korábban mindenféle diétával próbálkoztam. Volt, hogy csak turmixot ittam, de a 25 kilós rudat sem tudtam megemelni, semmi energiám nem volt. Csak a kiegyensúlyozott étkezés segített. Most már ügyelek arra, hogy naponta legalább háromszor egyek – mondta el kérdésünkre. 

 

Elárulta, a szalámigyár dolgozójaként igen nehéz ellenállni a jó illatoknak, így időnként megenged magának egy-egy csalónapot, de túlzásba akkor sem esik. Számfira György fogyásának a koronavírus sem állta útját, ugyanis a 63 éves férfi futni járt, háromnaponta teljesítette a Szeged–Algyő távot oda-vissza, később pedig egy ismerősével a töltésen is edzett. Például farönkkel a nyakukban futottak a töltésről le és fel, szlalomoztak is vele, valamint fekvőtámaszokat csináltak, de volt példa arra is, hogy összesen 20 kilométert futottak le a rönkkel. 

Forrás: Frank Yvette

 

A futball rajongója 

 

– 5 éves korom óta az életem része a mozgás, ezért is zavart nagyon, hogy amikor biztonsági őr lettem, akkor nem volt idő a sportra. Tanyán nőttem fel, így ott bőven volt lehetőség a sportra, fociztam is, a futball szeretete pedig felnőtt koromra is megmaradt, részt szoktam venni kispályás labdarúgó-mérkőzéseken, ismerősökkel szoktunk csapatot csinálni. Tagja voltam az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének is, ahol szintén volt csapatunk. Vásárhelyről háromszor is elhoztuk a kupát, de jártunk Kisvárdán, Debrecenben és Pesten is. Emellett igyekszek minél több jótékonysági futóversenyen részt venni, ahogy a munkám engedi. Korábban a börtönőrökkel közösen vettem részt egy versenyen, melynek során az ország legmélyebb pontjától a legmagasabbig kellett futni, mindenkinek egy 20 kilométeres szakaszt kellett teljesíteni – számolt be. 

De nemcsak csinálni, hanem nézni is szereti a sportot, leginkább a focit. A külföldiek közül a Manchester United FC a kedvence, míg a hazaiak közül mindig az a befutó számára, aki nyerésre áll. Igazi jó szurkoló. Persze van igazán hazai kedvence, volt tápéiként ez nem más, mint a Tápéi ESK. 

 

Akarat kell hozzá 

 

Számfira György jó példa lehet minden olyan embernek, akinek az újévi fogadalma nem más, mint az életmódváltás és a fogyás. Ő 59 évesen döntött úgy, hogy megszabadul az évek során felszedett kilóktól. 

 

– Akarat kell hozzá, nem fogadkozás. Nem ígérgetni kell magunknak, hogy majd februárban, majd májusban, majd nyáron kezdem el, hanem el kell kezdeni, hogy ne csak álom legyen. Fontos, hogy senki se nagyban gondolkozzon, apró lépéseket kell megtenni. Én is 500 méterrel kezdtem, ma már 2 óránál is többet tudok futni rövid pihenőkkel. Kicsiben kell indulni, és amikor már azt sikerült teljesíteni, amikor érezzük, hogy jó úton járunk, akkor kell mindig egy picivel nagyobb célt kitűzni, bővíteni a feladatokat – zárta a beszélgetést a szegedi férfi. 

 

 

Hetente 8 alkalommal edz a szegedi férfi, aki 4 évvel ezelőtt még 110 kilogramm volt.

 

Volt, hogy csak turmixot ittam, de a 25 kilós rudat sem tudtam megemelni, semmi energiám nem volt. Csak a kiegyensúlyozott étkezés segített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!