Bordány

2022.01.13. 11:40

Szarmata ősfalu nő ki a földből

Hó és jég ropogott a talpunk alatt, fülünk mellett süvített a jeges szél Bordány szélén, amikor az önkormányzat illetékeseivel részt vettünk a szokásos szerda reggeli bejáráson, amikor megtekintik a szarmata ősfalu és látogatóközpont építkezését és egyeztetnek a szakemberekkel, a műszaki ellenőrrel és az építésvezetővel. Míg rájuk vártunk, mi is bejártuk az egyre látványosabbá váló beruházást.

Arany T. János

Forrás: Török János

Gyakorlatilag a semmiből nőtt ki Bordányban a szarmata ősfalu és a mellette lévő látogatóközpont, aminek megépítésére még 2020-ban nyert 250 millió forintot a község a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. A Bordány 2020 program része a turisztikai fejlesztés. Ehhez kapcsolódik az ősfalu kialakítása a település szélén: tanösvény és látogatóközpont épül a Dudás utca végén található önkormányzati területen. Az építkezés a terveknek megfelelően, jó ütemben halad. 

Koncertet vizionál 

– Én már látom a koncertet a rendezvénytéren – mondta a látogatóközpont hatalmas üveg­ablakán kinézve Tanács Gábor, Bordány polgármestere. 

– Azt nem mondtad, melyik évben – viccelődött Börcsök Roland projektmenedzser. Míg ezen elkacarásztunk kicsit, a polgármester a korabeli ősfalunak helyet adó területre mutatott, amit most kerítenek körül. 

– Az Ős-­­Bordány régészeti parkkal és szarmata falurekonstrukci­­óval olyan térségi bemutatóhelyet szeretnének létrehozni, amely a honfoglalás előtti, a térségben letelepedett pusztai népcsoport, a szarmaták világának korhű megteremtésével mutatja be a térség természeti és kulturális örökségét, a környező táj értékeit – magyarázta Tanács Gábor, majd kimerészkedtünk a fagyba és megtekintettük a rendezvénytér lépcsőzetesen megépített nézőterét is. 

Forrás: Török János

Szarmata tárgyak 

A bordányi önkormányzat a Móra Ferenc Múzeummal is tárgyal, korabeli használati tárgyakat kapnak majd kölcsön az intézménytől, a kinti részen pedig értelemszerűen másolatok kapnak majd helyet. Jelenleg a kinti munkák felgyorsultak, mert a beruházást eddig hátráltató víz megfagyott, így könnyebb a munkavégzés, de persze az időjárási körülmények messze nem a legideálisabbak. 

Tavasszal készül el 

Tanács Gábor hozzátette, a régészeti park megépítésével növelni tudják Mórahalom járás turisztikai vonzerejét. 

– Folyamatos igény, hogy a térségünkbe érkezőknek minél több turisztikai látnivalót tudjanak kínálni a programszervezők, és az ideérkezők még több éjszakát töltsenek el a járás szálláshelyein. Ebbe a sorba szeretnénk beállítani az ősfalut – mondta. A látogatóközpontnak március végére kell elkészülnie, amit az épület berendezése követ, ami előreláthatólag május végén fejeződik be. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!