Megyeszerte akadtak gondok

2022.01.03. 14:01

Szilveszterig adott munkát az ónos eső a tűzoltóknak

Bár már lassan egy hete lepte be az ónos eső a megye több települését, a tűzoltóknak még szilveszterkor is kidőlt fákhoz kellett vonulniuk. A baj akkora volt, hogy lezárták az újszegedi Erzsébet ligetet is, ugyan ezzel nem sokan törődtek.

Munkatársunktól

Táblákkal hívták fel a figyelmet a balesetveszélyre a ligetben. Fotó: Frank Yvette

Egy nagy méretű, lehasadt fa­­ág zárta el egy mórahalmi tanya bejáratát csütörtökön. A mórahalmi önkéntes tűzoltók végezték el a műszaki mentést. Sándorfalva külterületén pedig három fa is az úttestre dőlt, amivel akadályozta a forgalmat. Itt a szegedi hivatásos, valamint a sándorfalvi önkéntes egységeket riasztotta a főügyelet, akik motoros láncfűrész segítségével szabadították fel az utat, de volt baj Hódmezővásárhelyen is. Két helyen veszélyeztették a gyalogosokat a magasban lógó, leszakadt ágak. A gyors beavatkozásnak kö­szönhetően – amelyet a város hivatásos egysége végzett el – senki sem sérült meg. Makón pedig a járdára szakadt egy több méter hosszú faág. Senki sem sérült meg, a mentést a makói hivatásos tűzoltók végezték el. 

Az előbb felsorolt esetek nem egy hét, hanem mindössze egy nap alatt, december 31-én történtek Csongrád-Csanád megyében, és szinte mindegyik a csaknem egy he­­te lehullott ónos eső miatt. Rá­­adásul mindez majdnem egy héttel azután, hogy az ónos eső ellepte a megyét. 

 

Hatalmas szerencse, hogy a meglehetősen kellemetlen időjárási jelenség nem iskolaidőben történt, és az is jól jött, hogy már sokan töltötték az év végi szabadságukat, tehát lényegesen kevesebben mozdultak ki, mint egy „sima” hétköznapon. 

Kedd reggel arra ébredhe­tett, aki munkába indult, hogy trolivezetékre, autókra és egy még egy családi házra is zuhant faág a jég súlya miatt Szegeden, ahol a tömegközlekedés gyakorlatilag lebénult. Az Országos Katasztrófavédel­­mi Főigazgatóság akkor azt közölte, hogy csak reggel 8 és délelőtt 11 óra között több mint 40-szer riasztották a tűzoltókat, jellemzően útra, járdára, villamosvezetékre dőlt fák, le­tört ágak miatt. A Lugas utcában egy 40 centiméter széles, 10 méteres faág szakadt le és esett a trolivezetékre. Csaknem az egész megyében harmadfokú riasztások voltak érvényben az ónos eső miatt. 

 

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője lapunknak azt mondta, hogy az ónos eső miatt az országban a beavatkozások kétharmadára Csongrád-Csanád megyében, egyharmadára pedig Békés megyében volt szükség. Legtöbb munkájuk a tűzoltóknak Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Makón, Békéscsabán, Orosházán és Tótkomlóson volt. 

 

A baj akkora volt, hogy a Szegedi Környezetgazdálko­dási Nonprofit Kft. munkatársai lezárták kedden az új­­szegedi Erzsébet ligetet és a Holt-Maros-sétányt is. A cég szerint erre azért volt szükség, mert a fagyás miatt a fák ágai túlterheltek, emiatt letörhettek, az olvadás miatt a leeső jég szintén veszélyt jelentett. Arra hívták fel a figyelmet, hogy fokozott óvatossággal és kö­­rültekintéssel közlekedjenek és parkoljanak a fák alatt. 

 

Ahogy fentebb írtuk, az ónos eső már a múlté, minden jég elolvadt, de azért a veszély szemlátomást nem múlt el. Az újszegedi ligetnél még kint vannak a tiltó táblák, de a hétvégén senki sem foglalkozott velük, tele volt sétálgatókkal és futókkal a terület. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!