Illegális bevándorlás

2022.01.29. 11:36

Több mint száz illegális bevándorlót találtak

Mórahalomnál, Ásotthalomnál, de még Szegednél is találtak migránscsportokat a rendőrök és a katonák. Közben pedig a dél-olaszországi Lampedusán év eleje óta alig volt nap migránsokkal teli hajók érkezése nélkül, a szigeten csütörtökön is nyolcvannyolcan kötöttek ki.

Suki Zoltán

Kiemelt támogatást kapnak a mezei őrszolgálatok. Archív Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Folyamatosan kapják el a határ közelében a kisebb-nagyobb migránscsoportokat a rendőrök és a katonák, akiknek a polgárőrök és a mezőőrök is segítenek. Éppen a migrációs nyomás miatt kiemelt támogatást kapnak a déli határon működő mezei őrszolgálatok – közölte Nagy István agrárminiszter.

 

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a Magyarország schengeni külső határán jogellenesen be­­lépők vagy azt megkísérlők száma jelentősen nőtt. A megnövekedett migrációs nyomás nemcsak a rendvédelmi szervekre ró többletterheket, hanem fokozza a déli határ kötelében fekvő termőföldek védelmének igényét is. Erre tekintettel a leginkább érintett településeken a mezőőri szolgálatok megerősítése vált szükségessé – tette hozzá Nagy István. A miniszter azt is elmondta, hogy a migrációs nyomásnak kitett települési önkormányzatok számára – a mezőgazdasági termelőket, terményeik és termelő eszközeik biztonságának megteremtése érdekében – a kormány több mint 170 millió forint rendkívüli támogatásról döntött mezei őrszolgálatuk létrehozására vagy a meglévő mezei őrszolgálatuk létszámának megemelésére. A program keretében Mórahalom, Röszke, Zákányszék, Ruzsa, Öttömös, Kelebia, Tompa, Bácsalmás, Ásotthalom és Domaszék települések kapnak támogatást. Nagy István hangsúlyozta, a kormányzat elkötelezett az érintett települések biztonságának fokozása mellett. 

 

Mindeközben pedig az MTI beszámolójából az derült ki, hogy a dél-olaszországi Lampedusán év eleje óta alig volt nap migránsokkal teli hajók érkezése nélkül, a szigeten csütörtökön is nyolcvannyolcan kötöttek ki – közölte a sziget kikötőkapitánysága. 

 

Tegnap néhány óra alatt két hajónak sietett a segítségére az olasz pénzügyőrség, és bekísérte őket Lampedusa kikötőjébe. Az első, 22 fős csoport kisebb csónakon kelt át Tunéziából, és az olasz partoktól nyolc mérföldre kerültek bajba. Egy másik, kisebb hajón 66-an utaztak, nekik is a nyílt tengeren kellett segíteni: a csoportban majdnem kizárólag tunéziai állampolgárok voltak, akik gazdasági bevándorlónak számítanak. A bevált gyakorlat szerint az érkezőket a Favaloro mólón gyors egészségügyi ellen­őrzésnek vetették alá, majd a sziget migránstáborában helyezték el őket. A kétszázötven fős táborban jelenleg 333-an vannak. Szerdán jelentették be, hogy Lampedusán elfogytak a koronavírus teszteléséhez szükséges eszközök, ezért leállították az érkező bevándorlók ellenőrzését. 

 

Az ENSZ Menekültügyi Fő­biztossága adatai szerint tavaly a tengeren keresztül mintegy 66 ezren érkeztek Olaszországba, és csaknem 1200-an vesztek vízbe. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint tavaly több mint 67 ezren kötöttek ki. Az év eleje óta több mint 2100-an, a tavalyi év ugyan­azon időszakában mért 871-hez képest. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!