Átépítik Röszke állomást

2022.02.25. 07:00

2023-ban indulhat a személyforgalom a Szeged–Szabadka-vonalon

Új vasútállomás épül Röszkén és Szeged-Szentmihályon, felújítják, átépítik a keresztező utakat. Röszke polgármesterének kérésére állította össze a MÁV azt a tájékoztatót, amelyből kiderültek a Szeged–Szabadka-vasútvonal magyar szakaszára vonatkozó részletek.

Farkas Judit

Decemberben már zajlottak Röszkén az előkészítő munkálatok, most megjelentek a részletek a Szeged–Szabadka-vasútvonal magyar szakaszáról.  Archív fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Tavaly október 8-án írta meg lapunk: letették a Szeged–Szabadka-vasútvonal alapkövét Horgoson. Röszke honlapjára felkerült a napokban a tájékoztatás, amelyet a település polgármesterének kérésére állított össze a Magyar Államvasutak – e szerint 2023 őszére tették az átadás időpontját. Borbásné Márki Mártától megtudtuk: a pálya elkészülte után, ősszel a Szeged–Röszke-vonalra terelik a 150-es vonali tehervonatokat a Budapest–Kelebia-vonal építése miatt, 2023-ban a személyforgalom indul majd meg. 6 pár nemzetközi IC vonatot terveznek közlekedtetni a vonalon, valamint 9 pár belföldi személyvonatot Röszke és Szeged között. 

 

 

Az érintett hazai szakasz hossza 13,075 kilométer, a kivitelezésre, ahogy a tájékoztatásban is olvasható, mintegy 41 milliárd forint állami támogatás áll rendelkezésre. Tavasszal indulnak a nagygépes pályaépítési munkák, ezek mellett a MÁV korszerűsíti a teljes biztosítóberendezést, távközlést, átépítik, felújítják a keresztező és párhuzamos utakat. Felsővezeték-hálózatot építenek ki a teljes vonalon, és új villamos alállomást telepítenek Szegeden. Ez később bővíthető lesz a Szeged–Makó, illetve a békéscsabai irány villamosítása esetén. 

Röszke állomás teljesen átépül, a tervezett P+R és B+R parkolók és magas peron mellett az állomáson és a megállóhelyen két esőbeálló, korszerű utastájékoztatás és térvilágítás lesz. A meglévő felvételi épület az átalakítást követően üzemi célokat szolgál majd, de mint a település vezetője rámutatott, régi patinájában szeretnék azt megtartani. Az utasok számára új épületet húznak fel az átellenes oldalon. Szeged-Szentmihályon új, akadálymentes megállót létesítenek két esőbeállóval, padokkal, szemetesekkel. A peronról járda vezet majd a 10 kerékpár tárolására alkalmas, fedett B+R parkolóhoz és 4+1 (akadálymentes) gépjármű számára kialakítandó P+R parkolóhoz. 

Röszke polgármestere elmondta: amellett, hogy a személyforgalom megkönnyíti a röszkeiek közlekedését és munkavállalását, munkahelyeket is teremt a beruházás, hiszen az állomás személyzete várhatóan helyi lakosokból kerül majd ki. Az útfelújítások, átépítések pedig a földek, tanyás területek megközelítését egyszerűsíthetik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!