Vezető hírek

2022.02.16. 12:48

Tizenhat évet kapott a testvérével végző mórahalmi férfi

Munkatársunktól

Súlyosították a testvérgyilkos büntetését. Fotó: Kuklis István

Tizenhat év fegyházbüntetésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla tegnap azt a férfit, aki még 2020 januárjában leszúrta testvérét, és a házat is rágyújtotta Mórahalmon. Az ítélőtábla hat évvel súlyosabb ítéletet szabott ki most, mint az elsőfokú bíróság.

 

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt kell tizenhat évet fegyházban töltenie annak a 23 éves férfinek, aki 2020 januárjában leszúrta testvérét egy mórahalmi tanyán, és a házat is rágyújtotta a fiatalabb férfire. 

 

A Szegedi Ítélőtábla döntésével hat évvel súlyosította a Szegedi Törvényszék korábbi, elsőfokú ítéletét.

 

A férfi a gyilkosság napján éjjel 2 óra után ment el az akkor 17 éves öccséhez a közös mórahalmi tanyájukra. A fiatalabb testvér drogozása miatt összevesztek, ami verekedéssé fajult. Az öcs egy kést ragadott, amivel többször is megsebesítette bátyját, akinek viszont sikerült megszerezni a fegyvert, amivel végül hátba szúrta testvérét. Ezután benzint vitt be az udvarról, amit szétlocsolt és meggyújtotta.

 

A szakértői vélemény szerint a fiatal férfi még legalább 15 percig élt a tűz keletkezése után. A férfi tűzhalált halt. A Szegedi Ítélőtábla szerint a támadó a verekedés kezdetekor még „jogos védelmi helyzetben” volt, egészen addig, amíg a kés nem került hozzá. Az ügyészség élete végéig börtönbe küldte volna, azonban az ítélőtábla ezt – a vádlott fiatal korára és arra hivatkozva, hogy az áldozat is aktív részese volt a verekedésnek, és ő ragadott kést – elutasította.

 

Az idősebb testvér a gyilkosság után elmenekült, és megpróbált elbújni a rendőrök elől, azonban csak fél napig rejtőzködött. Tizenkét órán belül azonosították, elfogták, előállították, majd őrizetbe vették. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság akkor azt közölte, hogy a kihallgatásán beismerte a gyilkosságot.

 

Először azt hitték, hogy egy lakástűzről van szó. A tűzoltókat riasztották azzal, hogy egy épület ég a Cinka dűlőben, ami Mórahalom egyik legutolsó utcája. Nekik azonban gyanús volt, hogy az épület és a melléképület is égett, ezért gyújtogatásra gyanakodtak. A tűz eloltása után találták meg a fiú holttestét. 

 

A fiú ez egyik mórahalmi csárdában dolgozott, és szakácsnak tanult. A főnöke korábban annyit mondott a Délmagyarországnak, hogy a munkahelyén nem sokszor beszélt a családjáról, és a magánéletéről, de nem tűnt úgy, hogy baj lenne otthon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!