Március 15.

2022.03.15. 11:26

Kossuthot lenyűgözte a szegediek önfeláldozása, összetartása - Galéria

Zászlófelvonás, ünnepi műsor és játszóház – így ünnepelte márius 15-ét a megyeszékhely. Gyálaréten a Pilvax Kávéház is megnyitott, volt huszárcsók és a Kossuth-kifli is.

Kiss Anna

1848-ban a Klauzál téren mondott toborzóbeszédet Kossuth Lajos. Szeged idén is ezen a téren emlékezett meg a '48-as hősökről. Fotó: Kuklis István

Nem engedünk 48-ból! – ezzel a címmel szervezett ünnepváró játszóházat kedd délelőtt a Széchenyi téren a Szent-Györgyi Albert Agóra. Fejtörők, rejtvények, feladatok és kézműves foglalkozások várták a gyermekes családokat a városi ünnepi programok részeként.

 

Eközben a városháza előtt ünnepélyesen felvonták az országzászlót a Pavane Táncegyüttes és a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar közreműködésében, a város képviselői pedig koszorúkat helyeztek el a Petőfi és Batthyány szobránál, valamint a szőregi csata emlékoszlopánál.

 

A díszünnepséget idén is a Klauzál téren tartották meg, ahol Szabó Sándor országgyűlési képviselő mondott beszédet, melyben Kossuth szavait idézte: Szegednek népe, nemzetem büszkesége, szegény elárult hazám oszlopa! Mélyen megilletődve hajlok meg előtted. 1848. október 4-én így szólt a szegediekhez Kossuth Lajos, mert lenyűgözte őt a városlakók összetartása és önfeláldozása – mondta el. Szabó jelezte, Szeged volt az egyik olyan város, ahonnan az legtöbben csatlakoztak a forradalomhoz, és megyeszékhelyünk volt az, amelyik a legtovább harcolt hazánk szabadságáért.

Beszélt az Ukrajna-Oroszország közötti háborúról is, majd 1 perces csendre kérte az ünneplőket, így emlékeztek meg a szomszédunkban zajló háború áldozatairól. Ezután kampánybeszédbe csapott át Szabó mondanivalója. A díszünnepségen a Szegedi Nemzeti Színház művészei, a Szeged Táncegyüttes, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola kórusai, a Szeged Városi Kórusegyesület összkara, valamint a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar műsora volt látható.

 

De kedd délelőtt a város több pontján is a főhajtásé volt a főszerepe, így Kiskundorozsmán, Szentmihályon és Gyálaréten is. Utóbbi városrészben a Gyálaréti Lokálpatrióta Egyesület és a Gyálaréti Óvoda tartott közös megemlékezést a Haranglábnál, mely után a helyi kápolna hittantermében megnyitott a Pilvax Kávéház. Volt Kossuth-kifli, "friss" Pesti Hírlap, huszárcsók, kávé és tea, valamint történelmi játék is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!