Az ünnepi beszéd ezúttal is a Kossuth-szobor előtt hangzott el

2022.03.14. 20:36

Lázár János Makón: emlékeznünk kell azokra a honvédekre, akik életüket áldozták – Galéria

A makói központi ünnepség idén a Hagymaházban indult, ahol az Egy gondolat bánt engemet című történelmi táncjátékot láthatta-hallhatta a közönség a Forgatós táncegyüttes és a gyomaendrődi Körösmenti táncegyüttes előadásában.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Az ünnepi beszéd ezúttal is a Kossuth-szobor előtt hangzott el. Farkas Éva Erzsébet rövid köszöntőjét egy helyben íródott 48-as verssel nyitotta, majd a béke fontosságáról beszélt. Lázár János parlamenti képviselő azt mondta, emlékeznünk kell azokra a honvédekre, akik életüket áldozták 174 éve a hazáért, de a gyertyagyújtás most azoknak is szól, akik ezekben a napokban innen néhány száz kilométerre, a Kárpátalján háborútól rettegve, félelemben élik az életüket. 

- Ki gondolta volna, hogy bármikor a 21. században lesz olyan magyar ember, akinek háborútól kell félnie? - kérdezte.

Az Ukrajnában zajló háborúról azt mondta, ott egy nemzet a függetlenségéért, a szabadságáért, a létezéséért küzd. Ott most ártatlan embereket, várandós nőket, civileket és gyerekeket gyilkolnak. Ez a pillanat rávilágít arra, milyen fontos a mi szabadságunk és önrendelkezésünk, amiért ugyancsak küzdenünk kell – hangsúlyozta. - Becsüljük meg, hogy békében tudunk ünnepelni – tette hozzá. Ez a legfontosabb: hogy Magyarország kimaradjon a háborúból.

- Nehéz hetek, hónapok, nehéz idők előtt állunk. Ebben az időben félre kell tenni a magyaros széthúzást, a pártoskodást, a választási kampányt. Ennek a nemzetnek összefogásra van szüksége, és azt kell nézni, ki képes garantálni ennek az országnak a békéjét, biztonságát – mondta.

Az ünnepi szónoklatot követően az összegyúlt, mintegy 6-800 fős tömeg fúvószenekari felvezetéssel fáklyás felvonulásra indult a főteret érintve a Csanád vezér térre. Itt a székelykapunál Varga Miklós énekes-színművész adott koncertet.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!