Több mint 8 millió forintos támogatás

2022.03.07. 07:00

Szegedről is szállítanak el illegális hulladékot

Bruttó 85 millió forintos támogatást kapott az a projekt az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, ami keretében négy megye hét települését tisztítják meg több mint 2000 tonna hulladéktól. Szegedről is visznek el szemetet.

Farkas Judit

20200720 Szeged Zsákokban áll a szemét a Bertalan Híd lábánál több mint egy hónapja. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A közelmúltban hozták nyilvánosságra, hogy négy megyében, hét településen számolhat fel illegális hulladéklerakókat a Településfejlesztési Szövetség (TESZ) partner önkormányzataival együttműködésben. A projektet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. támogatja. A TESZ a projektjavaslatot a „Tisztítsuk meg az Országot!” program keretében nyújtotta be. December végén született meg a döntés, miszerint bruttó 85 363 469 forint értékű támogatásban részesítik. 

 

Összesen több mint 2000 köbméter hulladék összegyűjtésére és lerakóba szállítására nyílik lehetőség a támogatási keretből Abony, Bakonysárkány, Csép, Nagykőrös, Szeged, Szólád és Újszilvás területéről. A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-től megtudtuk, hogy a TESZ „Tisztítsuk meg az Országot!” programjában Szegeden 300,5 köbméter illegális hulladékot távolítanak majd el. A pályázatban több közterület is szerepelt Szeged kül- és belterületén. Az érintett területek az alábbiak: Kettőshatári út – Zsombói út Összekötő út, Öreghegy dűlő, E5 autópálya melletti szervízút, Csavar sor, Bika-tó, Ballagi-tó sor, Alsó-nyomási sor, Szél utca – erről a területről a közelmúltban jelent meg cikkünk –, Téglagyári út, Cserép utca, Cserepes sor. 

 

– Az illegális lerakók felszámolását kézi és gépi erővel fogjuk elvégezni. A begyűjtött hulladék nagy részét a Sándorfalvi úti hulladéklerakóba szállítjuk, az elektronikai hulladékot és a gumiabroncsokat pedig ártalmatlanításra átadjuk Társaságunk alvállalkozójának – állt a társaság válaszában.

 

Megérdeklődtük azt is: a fent említett bruttó támogatási összeg mekkora része esik a szegedi munkálatokra? Az derült ki, hogy a fentiekben megjelölt területek megtisztítására 8 700 000 forintot biztosít a szegedi hulladékgazdálkodás részére a Településfejlesztési Szövetség. Ebben az összegben benne szerepel a begyűjtés, a szállítás, a deponálás és az ártalmatlanítás költsége is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!