Élőlény és nem egy bármikor kidobható tárgy – Egy felelős állattartó élethosszig tervez

2022.04.16. 08:30

Csibe- és nyuszistop húsvétra

Megfontolt élőállat-vásárlásra kérik húsvét előtt a családokat az állatvédők. Az ünnepek után a megunt jószágoktól ugyanis olykor drasztikusan szabadulnak meg a családok.

T. Sz.

Hajrá, csoki: nem csak ünnepnyi felelősség az állatok gondozása. Illusztráció: Török János

Akkor lehetünk felelős állattartók, ha élethosszig tartó gondoskodás tudatában választunk új családi kedvencet. Egy nyúl például 4–8 évig is élhet, így alkalmi húsvéti ajándékként nem lehet jó döntés – hangsúlyozták az állatvédők. 

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének az a tapasztalata, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhet jelentenek. A jószágoktól sokan durván próbálnak megszabadulni. Az ünnepi csillogás hamar elmúlik, a civil szervezet vezetője szerint egyáltalán nem ritka eset, hogy kukába dobják, út szélén eleresztik, vagy lehúzzák a wc-n a feleslegessé vált, a gondozásuk miatt inkább terhet jelentő állatokat. 

Az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai az elmúlt években durva és szélsőséges esetekkel is találkoztak. Amellett, hogy a megunt kisállatokat dobozba zárva az út szélére dobták ki, a díszhalaktól úgy próbálnak megszabadulni, hogy lehúzzák a wc-n, a madarakat pedig kieresztik a kalitkából. 

Nem győzik hangsúlyozni, hogy az etetéshez szokott háziállat ember nélkül életképtelen, utcára dobva a sorsa megpecsételődött. A megunt házi kedvencet kidobni Magyarországon egyébként bűncselekmény, a 2004. évi X. törvény értelmében akár letöltendő börtön is kiszabható. 

A Kinizsi utcán bóklászó házinyulat fogtak tavaly a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének munkatársai, de az eset sajnos, főleg húsvét után, egyáltalán nem egyedi. 

–Minden évben felhívjuk a figyelmet arra, hogy néhány nap kedvéért ne vásároljunk állatot. Mert ünnep után a meguntakat egyszerűen kidobják, vagy jobb esetben szervezeteknél, vadasparkokban végzik. De ez nem jó példa, semmiképpen sem megoldás – hangsúlyozta Balogh Ernő, a civil szervezet elnöke. 

Hozzátette: a gyerekek mindenféle rendezvényen is találkozhatnak nyulakkal, kiscsibékkel, javasolják, hogy a családok válasszanak egy ilyen közösségi programot. Jó példát mutatva a kisebbeknek. 

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi központja idén is próbál segíteni: húsvét után egy hónapig – végső esetben – díjmentesen leadható az állatvédőknek minden megunt nyuszi. 

A Kinizsi utcán bóklászó házinyulat fogtak tavaly a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének munkatársai. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!