Mindenből kifogytak már, legfőképpen élelmiszerre van szükség

2022.04.20. 14:51

Csütörtökönként várják az adományokat a Nemzetiségek Házában

Élelmiszeradományokra, azon belül is zöldségekre, tésztára, kására, rizsre, teára, gyümölcsre, lekvárokra és befőttekre van a legnagyobb szükség jelenleg a Nemzetiségek Házában. Csütörtökönként 10 és 18 óra között várják a felajánlásokat. Az általuk felkarolt menekültek többsége Kelet-Ukrajnából érkezett Szegedre.

Koós Kata

Sokszor váratlanul állítanak be a menekültek az utcáról a Nemzetiségek Házába, mert meglátják a kapu felett lengedező, ukrán zászlót. Fotó: Kuklis István

Az ukrajnai menekültek közül a szegedi Nemzetiségek Házának közössége kimondottan az ukrán nemzetiségűeket vette pártfogásába. Karsai Attila intézményvezető lapunknak elmondta, körülbelül 150 főt helyeztek el családoknál, az önkormányzat által biztosított szállásokon, valamint bérleményekben. Többségük Kelet-Ukrajnából érkezett Szegedre. 

A város egyszeri támogatást, hétköznaponként egy meleg étkezést, valamint a kisgyermekeknek bölcsődei és óvodai elhelyezést biztosít, a kormányhivatal a lehetséges állami, egészségügyi támogatásokban nyújt segítő kezet számukra, az általános iskolások taníttatásának megszervezésében, valamint a munkakeresésben. 

A gond azonban, hogy többségük sem magyarul, sem angolul nem beszél, így nagyon nehéz állást találniuk. Gombos Emi önkéntes segítő elmondta, a menekültek között akad orvos és közgazdász is, akik boldogan vállaltak már takarítást is, csak hogy némi keresethez jussanak. A Nemzetiségek Háza két ukrán orvostanhallgató és az egyetem Hungarológia tanszékének közreműködésével angol és szerdától magyar nyelvoktatást indított számukra. 

Sokan közülük azt remélték, néhány hét alatt vége lesz a háborúnak. Ők egyre inkább a depresszió jeleit mutatják, így a közösségi programokra is igyekszünk hangsúlyt fektetni. Több helyről kaptunk felajánlást. A Petőfi-telepi Művelődési Ház családi napot szervez nekik, a Móra Ferenc Múzeum múzeumlátogatást ajánlott, a Nemzetiségek Házában például sakkozást szerveztünk, illetve a Somogyi-könyvtárral összefogva számítógépes foglalkozásokat, Deszken ortodox húsvéti családi napra hívták őket – részletezte az intézményvezető, aki hozzátette, a hasonló felajánlásokat, közösségi programlehetőségeket hálás szívvel fogadják. 

Fotó: Kuklis István

A háború kitörése utáni első hetekben megtelt adományos dobozok immár szinte teljesen kiürültek a Nemzetiségek Házában, csütörtökönként 10 és 18 óra között várják az adományokat, amelyekre óriási szüksége van a családoknak. Az adománynapokat a menekültek körében is meghirdették, így a felajánlások már aznap gazdára találnak. Mindenekelőtt élelmiszerre van szükség.  

Máshogy étkeznek mint mi, kevesebb húst, sok zöldséget és gyümölcsöt esznek. Emellett kására, rizsre, tésztára, cukorra, olajra, zacskós levesekre, lekvárokra, befőttekre lenne szükség. Továbbá teára, amelyet minden étkezéskor fogyasztanak. Kifogytak mindenből és hétköznaponként az egyszeri meleg étel kevés. A csokoládé persze nem létszükséglet, de sok a kisgyerek és annyira boldogok már egy szelet nápolyitól is – részletezte Gombos Emi. 

Az élelmiszer mellett tisztálkodási és tisztítószerekre, vény nélkül kapható gyógyszerekre és pelenkára is nagy szükség van, utóbbit minden méretben szívesen fogadnak. 

Egy hattagú családot fogadtam be három hétre, ahol két öt és fél éves kisgyerek van. A bombázások alatt egy pincében kuporogtak. Mikor ideértek Szegedre és meghallották a mentő szirénáját, azt hitték, itt is bombázás várható, sírni kezdtek és bepisiltek, pedig már régóta nem kellett őket pelenkázni. Szóval minden méretben jól jön a pelenka – mondta el lapunknak az önkéntes segítő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!