Közel nulla az épület energiaigénye

2022.04.13. 19:36

Júliusban nyit az első református bölcsőde Szentesen

Elkészült a Szentes-Felsőpárti Református Egyházközség által építtetett bölcsőde, a beruházás az Unió és a magyar kormány 400 millió forintos támogatásából valósulhatott meg. A bútorok és felszerelések májusban érkeznek meg a Ficánka Református Bölcsődébe, ahol a beiratkozást követően negyven kisgyerekkel foglalkoznak majd júliustól.

Majzik Attila

Egy minden szempontból modern és jól használható épület készült el. Fotó: Majzik Attila

Az új intézmény elkészülte nagy előrelépés a városnak, nagyon sokan várták ebben a városrészben, hogy megépüljön egy ilyen intézmény. Igaz ránk az a mondás, hogy aki bölcsődét épít, az a jövőben bízik. Nem gondolom, hogy konkurálni majd ez az intézmény és az önkormányzati bölcsőde, inkább azt érzem, hogy végre egyensúly jött létre a városunkban – fogalmazott a református bölcsőde bejárásán Szabó Zoltán, Szentes polgármestere.

 

A Felsőpárti Református Egyházközség a Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert el 400 millió forintos támogatást az új épület felépítésére. Mint Kanász-Nagy Gábor projektmenedzser elmondta, a gondos tervezésnek köszönhetően elegendő volt számukra a rendelkezésre álló keret, és a kivitelezés is a megadott határidőn belül készült el.

 

Egy új, három csoportszobával, egy sószobával és a kapcsolódó helyiségekkel, kert kialakításával tervezett épület készült el. Szempont volt az energiahatékonyság is: az épületnek nagyjából nincs energiaigénye, földgázfelhasználás például nincs is. A hűtés, fűtés és a meleg víz előállítása megújuló energia alapú, ezt a hőszivattyúk és a napelemek biztosítják – tájékoztatott a projektmenedzser.

 

A csoportszobák egyelőre még üresek, a bútorokat és a berendezéseket májusra várják, az első kis lakók pedig júliusban verhetik majd fel az épület csendjét. Gilicze Andrásné, az egyházközség lelkésze arról számolt be, hogy negyven gyereket várnak majd a bölcsődébe.

Nagy és örömteli mérföldkő ez az egyházközség életében, a jövőt is jelképezi a gyülekezet számára. Két tizennégy és egy tizenkét fős csoportot szeretnénk indítani. A beiratkozást május 18-án és 19-én tartjuk mi is, csakúgy, mint a városi bölcsőde. Nem egymás konkurenciái vagyunk, hanem kiegészítjük egymást – fogalmazott a lelkész asszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!