Kerekesék uniós eredetvédelmet kaptak a homokháti őszibarackra

2022.04.24. 08:44

Még híresebb lett a zákányszéki pálinka

Az Európai Bizottság március eleji döntésével a homokháti őszibarack-pálinka oltalom alatt álló földrajzi jelzés megnevezést kapott, azaz uniós eredetvédelemben részesült. Az érdem a zákányszéki Kerekes Pálinka Kft. tíz évig tartó munkájának eredménye.

K. A.

A Kerekes házaspár a méltán híres őszibarack-pálinkával. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A családi vállalkozás három évtizedes tapasztalattal rendelkezik a párlatkészítés területén. 

A Kerekes Pálinka Kft. felöleli a teljes vertikumot, pálinkabérfőzést végzünk ma­gánszemélyek részére és kereskedelmi értékesítésre. Párlatainkat hagyományos kisüsti rendszerben főzzük, valódi kézműves terméket állítunk elő. Hagyományos gyümölcs-, szőlő- és törkölypálinkákat készítünk, legnagyobb részben a Homokhátságon termelt gyümölcs- és szőlőfajtákból – mondja a családfő, Kerekes Pál. 

Kerekes Pál: Csak kisüsti lepárlással készülhet az eredetvédett ital. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN


 

Feladatuknak tekintik a pá­­linkakészítés hagyományainak ápolását és megőrzését, elkötelezett hívei a helyi értékek ápolásának és megőrzésének. 
Egészséges kíváncsisággal, több évtizedes szakmai tapasztalattal és tudással, hosszú évek előkészítő munkájával feltártuk az őszibarack termelésének történetét a Homokhátságon. Alaposan tanulmányoztuk az ehhez kapcsolódó párlatkészítési szokásokat, újraalkottuk a homokháti őszibarack-pálinkát, amely 2018-ban nemzeti oltalom alá került, és eredetvédett pálinka lett – emlékszik vissza a szakember. 
 

Hagyományok 
 

A megkezdett munkát egy magasabb szinten folytatták to­­vább, és kezdeményezték az európai uniós földrajzi eredetvédettségét. Ez a folyamat négy év után ért véget, az Eu­­rópai Bizottság 2022. március 7-i határozatával a homokháti őszibarack-pálinkát uniós oltalomban részesítette. Eredetvédett párlatuk már korábban része lett a zákányszéki és a megyei értéktárnak is. 

Garantált az azonosítás és a nyomon követés. Fotó: Kuklis István


Pálinkánk kvintesszenciá­­ja a homokháti gyümölcster­mesztésnek, benne van az itt élő emberek szorgalmas munkája, tudása, hite és elkötelezettsége. Feladatunk és célunk a homokháti hagyományok és helyi értékek tisztelete, ápolása, megőrzése és folytatása termékeink tovább- fejlesztésével – vallja Kerekes Pál. 
 

Hosszútávfutás 
 

Fontosnak tartják minőségi kézműves pálinkáik elhelyezését a gasztrokultúrában, egyúttal népszerűsítve a mérsékelt és kulturált italfogyasztást. Feladatuknak tekintik az elért tudást és eredményeik át­­adását az utánunk következőknek. 
Minden hosszútávfutó mellett van egy csapat segítő, akik jóformán ugyanannyit futva támogatják a sportolót célja elérésében. Ha szomjas, vízzel, ha ereje lankad, buzdító szóval, ha hite rendül, jó tanáccsal segítik. Mellettünk is volt egy ilyen csapat, az Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelmi Főosztálya. Magas szintű szakmai hozzáértéssel támogattak, ezért tisztelettel és köszönettel tartozunk nekik – hangsúlyozza a zákányszéki pálinkafőző. 
 

Nyomon követés 
 

Megtudjuk, homokháti őszibarack-pálinkát csak a Homokhátságon megtermelt gyümölcsből lehet előállítani. A párlatot Mórahalom, Ásotthalom, Domaszék, Zákányszék, Ruzsa, Öttömös, Pusztamérges, Üllés, Bordány, Forráskút, Zsombó, Szatymaz, Kelebia és Balotaszállás területéről származó őszibarackból szabad főzni. 
 

Megfelelően kell dokumentálni a termék útját az őszibarack átvételétől a gyártáson keresztül a kész pálinkáig. A teljes gyártási folyamatnak olyan minőség ellenőrzési rendszeren belül kell működni, amelyben garantált az azonosítás, a nyomon követés, a termékbiztonság és a végső ellen­őrzés. Fontos, hogy a pálinka csak a törvényben meghatározott kisüsti lepárlással állítható elő, a kétszeres, szakaszos technológia biztosítja a megfelelő minőséget. 
 

Zákányszéki Értéktár


Zákányszéken a települési értéktár része Babérné rétese, az erdei pihenő, a madárvárta, korábbi nevén Gárgyán-erdő, az Ezerarcú sömlyék, a homoki termelés, a kocsányos tölgy, a Lódri-tó, az Öregház Tanyamúzeum, a Papp-kereszt, a Szentháromság-templom, a Tanács falu, a Tömörkény-ház, a zákányszéki böllérnap, a Kegyeleti Park, a Parasztkórus, a Zabosfa táncegyüttes, a „Tündér” kecsketejes kézműves szappan, a Tanács Vince-féle út menti kereszt, a homokháti őszibarack-pálinka és Monoki Lajos. 

 

Őszibarack-nagyhatalom


Ha Csongrád-Csanád me­­gye és gyümölcs, akkor min­denkinek az őszibarack jut eszébe. Az ország 4000 hektáros területének 37 százaléka, közel 1500 hektár található itt. Ez teszi ki a megye 2,9 ezer hektáros gyümölcsösterületének közel a felét. A többi kevésbé jellemző a térségre, miután az alma 303, a szilva 251, a kajszibarack 215, a meggy 183, a dió területe pedig 165 hektár volt. Összességében a legnagyobb gyümölcsösterület Bordányban van, ez 468 hektár, dobogós még Hódmezővásárhely 336 és Zákányszék 301 hektárral. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!