A lakók aggódtak

2022.05.16. 18:10

Fekete iszap ömlött az egyik királyhegyesi csatornába

Iszapszerű fekete anyag töltötte meg a királyhegyesi József Attila utca vízelvezető árkát a hét végén – a környék lakói attól tartottak, ez veszélyes lehet a környezetre, az egészségre. Kiderült: a sötét anyag a helyi vízműtelepről, az ivóvíz-minőségjavító program próbaüzeme miatt került a kifolyóból az árokba, de vegyszert nem tartalmaz, csak a kútvíz üledékét.

Szabó Imre

A fekete iszap teljesen ellepte a József Attila utcai csatornát. Olvasói fotó

Megdöbbentő fotókat küldött egy olvasónk Királyhegyesről, a József Attila utcából a hét végén. A fényképeken az látható, hogy az itteni nyitott vízelvezető csatorna megtelt valamilyen sötét színű, iszapszerű anyaggal, ami aztán szinte bele is száradt. Az egyik képen az látható, hogy egy vízisikló csúszik a tetején. A lakók tudomása szerint az ismeretlen összetételű anyag a helyi vízműtelepről került az árokba; névtelenségéhez ragaszkodó olvasónk a kivezető csövet is megörökítette. Elmondása szerint a környék lakói aggódnak, nem káros-e az egészségre, az élővilágra ez a furcsa, fekete anyag.

 

Az önkormányzatnál nem jelezték

 

A történtek miatt először Horváth Lajos polgármestert kerestük meg, aki nem tudott az ügyről, az önkormányzathoz nem tett bejelentést senki. Aztán a királyhegyesi vízműtelepet üzemeltető Alföldvíz Zrt-hez fordultunk. Ott azt a tájékoztatást kaptuk, hogy bár a telep csakugyan a társaságé, és a kifolyó is valóban ehhez tartozik, a csatornába engedett anyaghoz azonban nincs közük. Ez a térségi ivóvízminőség-javító programmal megbízott társaság, a Kelet-Magyarországi Vízügyi Építő Vállalat (KEVIÉP) Kft. tevékenységének az eredménye.

 

Az üledék nem ártalmas

 

A szennyeződés miatt nincs ok az aggodalomra – igyekezett megnyugtatni az aggódókat mindjárt az elején a KEVIÉP projektvezetője, Ányos József. Mint elmondta, a királyhegyesi vízműtelepen a kutakból származó nyers víz két darab, egyenként 25 köbméteres tározó medencébe gyűlik. Itt választják ki belőle ülepítéssel azokat az anyagokat, például a vasat, a mangánt és a különböző szerves anyagokat, amelyek az ivóvízben már nem lehetnek benne. Az ülepítés ez esetben nem volt optimális. A medencék alján így mintegy 10 centiméter vastagságban iszaplerakódás keletkezett és ezt a nagyjából 2,5 köbméternyi sűrű anyagot le kellett vezetni. Ez azonban csak a természetes vízben egyébként is meglévő anyagokat tartalmazott, vegyszereket nem, ezért a környezetre, az egészségre nem ártalmas – hangsúlyozta a projektvezető.

 

Átmossák a csatornát

 

Most az ivóvíz-minőségjavító program próbaüzeme, a rendszer finomhangolása zajlik, ezért fordulhatott elő ez a szokatlan jelenség – tudtuk meg. Egyébként, ha már működik a projekt, ilyesmi nem fog megtörténni, az esetleg felgyülemlő iszapot kitermelik majd a tartályokból és külön kezelik. Most, annak érdekében, hogy a csatorna medréből mihamarabb eltűnjön az iszap, a kútvizet a medencén átfolyatva a csatornát átmossák. Hétfőn a fekete anyag már csak a árok fenekén látszott, és hamarosan teljesen el fog tűnni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!