Szeged

2022.05.26. 17:30

Fókuszban a családorvoslás – díjazták a szakembereket

Családorvosok találkoznak, tanácskoznak 3 napon át a megyeszékhelyen, tizedik alkalommal szervezték meg ugyanis a Családorvos Kutatók Országos Szervezetének Kongresszusát. A csütörtöki megnyitón díjakat adtak át, Zákányszék háziorvosa Nívódíjat kapott

Kiss Anna

Zákányszék háziorvosa Nívódíjat, míg a Semmelweis Egyetem egyetem tanár Életmű díjat kapott. Fotó: Karnok Csaba

Szombatig tart a Családorvos Kutatók Országos Szervezetének XX. Jubileumi Kongresszusa az Art Hotelben, ahol az esemény megnyitóján Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke arról beszélt, hogy mindig öröm az, ha egy szakmai közösségnek van megfelelő szakmai fóruma, ahol össze tudnak gyűlni a területen dolgozók és tapasztalatot tudnak cserélni. 

Kiemelte, a családorvoslás olyan terület, ahol rengeteg lehetőség van, ahol a tapasztalatra építeni kell, és amely segít abban, hogy előre tudjon haladni a magyar egészségügy, amelynek egyik alappillére a családorvoslás.

Lengyel Csaba szerint fontos az, hogy a családorvosi rendszer, a fekvőbetegellátás, a szakellátás és a sürgősségi betegellátás harmonikusan tudjon együttműködni letisztult betegutakkal, valamint megfelelő logisztikával és szervezéssel azért, hogy a betegek a legmagasabb szintű ellátást kapják.

Jelezte, a családorvosoknak a gyógyítás mellett az oktatásban és a kutatásban is jelentős szerepe van, hiszen részesei az utánpótlás nevelésben, valamint az egyetemi kutatási programoknak is szerves részei.

Zákányszék háziorvosa Nívódíjat, míg a Semmelweis Egyetem egyetem tanár Életmű díjat kapott. Fotó: Karnok Csaba

A Családorvos Kutatók Országos Szervezetének elnöke, Varga Albert elmondta, a koronavírus miatt régóta halogatniuk kellett a jubileumi kongresszus megszervezését, most hosszú idő után átbeszélik az aktualitásokat és az eltelt két évben szerzett tapasztalatokat.

Ezt követően átadta a CSAKOSZ Nívó díját, amelyet a szervezet vezetősége olyan tagok munkájának elismerésére alapított, akik kiemelkedő tudományos, szakmai, oktatási eredményeket értek el, de szakmai pályafutásuk még aktív szakaszban van. Idén ezt az elismerést Mester Lajosnak, Zákányszék háziorvosának ítélték oda.

Továbbá a CSAKOSZ Életmű díjat adományozott Kalabay László belgyógyásznak, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanárának, ezzel elismerve kiemelkedő tudományos, szakmai és oktatási eredményeit.

A háromnapos programon olyan témák kerülnek majd előtérbe, mint például a telemedicina, az elhízás gyógyszeres kezelése, a 2-es típusú cukorbetegek körében előforduló hangulatzavarok szűrése, a Covid-19 járvány kétéves tapasztalatai idősotthoni ellátásban, az SBO beutalások elemzése és a vidéki háziorvoslás, mint karrierlehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!