Nem ad automatikusan járulékfizetés alóli mentességet – Cikkünkben most eloszlatjuk a tévhiteket

2022.05.02. 17:20

Így lesz valóban biztosított az őstermelő

Feltehetően sokakat érintő kérdés lehet, hogyan használhatja fel az őstermelői igazolványát és tevékenységét egy állását vesztett munkavállaló arra, hogy ismét biztosítottá váljon. Ez ügyben érdemes néhány tévhitet eloszlatni.

K. A.

Fóliázó őstermelő: fontos a biztosítás. Illusztráció: Mártonfai Dénes/MW

A menedzserpraxis.hu szakportál példájában október 11-én szűnt meg a munkavállaló – alkalmazotti – főállása, ezt követően igénybe vette a 90 napos álláskeresői járulékot, ami idén január 9-én járt le. A következő 40 napig még él a tb-jogviszony, majd utána annak „rendezése” már a munkavállaló-biztosított feladata. 

A biztosított rendelkezik ős­termelői engedéllyel, bevétele 2021 őszén lett először, 2-300 ezer forint – ezt a jövőben főállás híján továbbfejlesztené. Mikortól és mit kell fizetnie „maga után”, milyen bevételi határtól kell adóznia, hogyan kell bevallania, illetve mellette lehet-e ki­­egészítő tevékenysége? 

Minimálbér 

– Fontos, hogy az őstermelői tevékenység valóban biztosítási jogviszonyt jelent, de nem ad automatikusan járulékfizetés alóli mentességet – hangsúlyozza a szakportál. Feltételezhető, hogy a kérdező is átalányadózónak minősül, ám a járulékfizetési kötelezettség fennáll, de lé­­­tezik mentesí­­tő szabály is. 

A mezőgazdasági ősterme­­lő biztosítottnak mi­nő­sül a 2021. január 1-jétől hatályos társadalombiztosítás törvény alapján. Ettől azonban még nem válik őstermelőként biztosítottá családi gazdaságának kiskorú tagja. Az sem, aki egyéb jogcímen biztosított, valamint a saját jogú – vagy özvegyi – nyugdíjas, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte. 

Az őstermelő a tárgyhó első napján érvényes minimálbér – jelenleg 200 ezer forint – 92 százalékának megfelelő összeg után fizeti meg a tb-járulékot, amelynek mértéke: 18,5 százalék. 

25 százalék 

2021-től az őstermelő kiegészítő tevékenységet is végezhet, a tárgy­évi árbevétel 25 százalékáig. Ilyen lehet egyebek között a falusi és agroturizmus, a fűrészáru-feldolgozás, a takarmány- vagy élelmiszer-előállítás, a dohányfeldolgozás, a növényi és állati eredetű hulladék hasznosítása, nem élelmiszercélú feldolgozása, a mezőgazdasági szolgáltatás. 

Amennyiben az árbevételben a kiegészítő tevékenységből származó eléri vagy meghaladja a 25 százalékot, az összevont adóalap részeként, mint önálló tevékenység fog ezen árbevétel részeként adózni. Vagyis a szokásos 10 százalék a költséghányad, 90 százalék a jövedelem, vagy tételes költségelszámolás szabályai szerint. 

Létezik azonban mentesítő szabály is, amit akkor lehet al­kalmazni, ha az őstermelőnek a mezőgazdasági tevékenységéből származó, tárgyévet megelőző évben elért bevétele nem haladja meg az éves minimálbér ötszörösét. Ilyenkor a tb-járulékot a bevétel 15 százaléka után kell megfizetnie. 

Járulékfizetés 

A 2021-es járulékfizetési kötelezettség megállapításakor irányadó a 2020-as adóév. Lényege, hogy amennyiben az őstermelő bevétele 2020-ban nem haladta meg a 8 millió forintot, akkor 2021-ben a 2020-ban megszerzett bevételének a 15 százaléka után köteles a járulékot megfizetni. 
Annak természetesen nincs akadálya, hogy az őstermelő az előírtnál magasabb összegű járulékfizetést vállaljon, erre lehetősége nyílik a már biztosítási jogviszonnyal rendelkező őstermelőnek is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!