Csongrád

2022.06.24. 21:07

A Tisza-parton találkoztak a zöld civilek

Majzik Attila

Három napos természetvédelmi konferenciának ad otthont Csongrád. Fotó: Majzik Attila

Három napra Csongrád lett a környezetvédők fővárosa: a Tisza-parti városban rendezik meg a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek 31. Országos Találkozóját. A három napos rendezvényen kiemelten foglalkoznak az alföldi fenntartható víz- és tájgazdálkodással, de szó esett arról is, mire számíthat a környezetvédelem ügye a következő négy évben, illetve hogyan segíti az ismertség a zöld ügyet.

Elsősorban arról szól ez a három nap, hogy találkozzunk, beszélgessünk, tanuljunk egymástól – emelte ki Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek 31. Országos Találkozójának megnyitóján.

Az igazgatónő hozzátette, a szekcióülések és plenáris ülések mellett új elemként a képzések és a kapacitásfejlesztések is megjelentek az idei esemény programjai között.

A kerekasztal beszélgetések során Huszár András klímapolitikai szakértő, Gyura Gábor fenntartható pénzügyi tanácsadó, Sipos Katalin természetvédelmi szakember és Czinkóczi Sándor újságíró beszélgetett a hazai környezet- és klímavédelem következő négy évéről, majd Litkai Gergely humorista, Réti Adrienn színésznő, Gigler Dóra biológus és Klacsán Csaba kommunikációs vezető latolgatta, hogyan segítheti az ismertség a zöld ügyet.

A nap zárásaként Rácz András környezetügyért felelős államtitkár számolt be az állam környezetvédelemben betöltött szerepéről. Kiemelte, a nemzeti parkok igazgatóságának rendszerének köszönhetően az egész Európai Unióban nincs olyan erős természetvédelmi rendszer, mint hazánkban. A következő pénzügyi ciklusban 40 milliárd forintnyi uniós támogatást fordítanak élőhely-rekonstrukciós munkákra, a génmegőrzési stratégia részeként pedig a három magyarországi génmegőrzési intézetet a világ élvonalába tartozó szintre szeretnék emelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!