Fél éven át vettek részt az egyetem Hungarológia Tanszékének programjában

2022.06.01. 16:24

Előadással búcsúztak a sanghai diákok - Galéria

Elbúcsúzott a Szegedi Tudományegyetemtől az a nyolc kínai diák, akik fél éven át vettek részt az egyetem Hungarológia Tanszékének programjában. A Rektori Hivatalban mások mellett Árvay Anett, a Hungarológia program vezetője köszönt el a diákoktól, akik a tanulmányaikból készült prezentációval búcsúztak.

Suki Zoltán

Magyarul tartották előadásukat a kínai diákok. Fotó: Karnok Csaba

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hungarológia Tanszék által összeállított programra a tavaszi félévben 8 magyar szakos hallgató érkezett részképzésre a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteméről. 

Képzésükben a magyar, mint idegen nyelv és magyar kultúra órák szerepeltek: modern magyar film és irodalom, magyar-kínai kulturális kapcsolatok története, magyar folklór és zenetörténet, magyar művészettörténet. Ők most visszautaznak Kínába az egyetemükre, de még előtte elköszöntek tőlük az oktatóik, és a magyarországi segítőik tegnap a Rektori Hivatalban. 

Árvay Anett, a Hungarológia program vezetője elmondta, hogy a diákok a pandémia miatt nem tudtak korábban, egy éve érkezni. Azonban ez alatt az idő alatt is nagyon komoly munkát végeztek a fiatalok, nagyon sok energiát fektettek a tanulásba – fogalmazott. 

Kínaiul köszönt a diákoknak az SZTE BTK külkapcsolati és ifjúsági dékánhelyettese, amivel nagyon komoly sikert aratott. Vajda Zoltán beszédét azonban már magyarul folytatta. Elmondta, hogy a tanulás mások megismeréséről, más kultúrák, más nyelvek megismeréséről szól. A dékánhelyettes szerint a diákok nagy feladatra vállalkoztak.

Több ezer kilométeren át utaztak, hogy eljöjjenek hozzánk, mert úgy gondolták, hogy történelmünk, kultúránk, és nyelvünk fontos lehet az önök számára- fogalmazott a dékánhelyettes.

Vajda Zoltán szerint nem volt könnyű út, amit bejártak a fiatalok, hiszen a pandémia közepette vállalkoztak erre a nehéz feladatra.

Ehhez sok erőt adott a saját kultúrájuk, mindaz az érték, amit onnan hoztak. És abban is bízom, hogy az itteni tanárok, oktatók sokat segítettek abban, hogy ezt a nehéz feladatot sikerrel végezzék el. Ehhez szeretnék gratulálni, és sok erőt kívánni, hogy folytassák a munkát – fogalmazott Vajda Zoltán.

Mohr Richárd, a szegedi Konfuciusz Intézet magyar igazgatója pedig arról beszélt, hogy büszke ara, hogy megismerte a fiatalokat. Szerinte, ha olyan ügyesek lesznek mint a vizsgájukon, akkor biztos benne, hogy sokat fog még róluk is hallani. Az igazgató egyébként visszainvitálta a diákokat Szegedre. 
A beszédek után a diákok a tanulmányaik alatt szerzett tudásukból mutattak be egy-egy rövid prezentációt. Volt, aki a magyar népmeséket hasonlította össze a kínaival, mások pedig a zene felől közelítették meg a két kultúrát. 

A szegedi Konfuciusz Intézet 2012 őszén nyitotta meg kapuit a Szegedi Tudományegyetem és a Sanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem együttműködésével, a Kínai Nyelvoktatási Tanács támogatása mellett. Az Intézetben az érdeklődők szakképzett kínai tanároktól tanulhatják meg a kínai nyelvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!