Cowboy-tárgyak mellett indián ereklyéket is bemutatnak hamarosan a Móra Ferenc Múzeumban

2022.06.16. 16:17

Tolldíszek, amulettek és békepipa - galéria

Munkatársunktól

Eredeti indián relikviákat láthatunk majd a szegedi múzeumban. Fotó: Sándor Judit

Fotó: Sandor Judit

Gőzerővel épül a szegedi cowboy és indián kiállítás, amelyen az oklahomai cowboy-tárgyak mellett indián ereklyéket is bemutatnak a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton látható lesz az eredeti fejdísz, a békepipa, különböző ruhadarabok és használati tárgyak is.

A kiállítás fontos részét képezi az indiánok világának bemutatása, a Néprajzi Múzeumból kölcsönzött eredeti relikviákat csütörtökön Nagy Imre művészettörténész, kurátor mutatta be a sajtónak. Tolldíszeket, békepipát és a pipázás további kellékeit, amuletteket, fegyvereket is láthatnak majd a látogatók, akik megismerhetik az indiánok öltözködését, viseleteiket is eredeti bőringen, ágyékkötőn és további ruhadarabokon keresztül.

A tárlaton a magyar indián közösség tagjai által készített tárgyakat is bemutatnak, például gyermek és felnőtt mokaszinokat, használati tárgyakat, teljes viselet-rekonstrukciókat. Mindemellett pedig különböző tematikus blokkokkal kívánják az indiánok világát szemléltetni, így a viseleteken túl a gyermekkor világát, az indián fegyvereket és harcászatot, a kézművesség érdekességeit is megismerhetik az érdeklődők.

A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok című kiállítás a Múzeumok éjszakáján, június 25-én nyílik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!