Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Szolgálati lakásuk teszi tönkre Balázsékat

Szeged - Szolgálati lakásuk bérleti díja tette tönkre a szegedi Balázs családot. Miután duplájára emelték, az ápolónő kezdett elcsúszni a számláival. Fizetéséből most annyit elvisz a lakhatás és az egyik szolgáltató letiltása, hogy decemberben mindössze 13 ezer forintot kapott kézhez.

„Szégyen, de vannak kiegyenlítetlen számláim" – kezdte szerkesztőségünknek küldött levelét Balázs Józsefné. A szegedi asszony három gyermeket nevel élettársával egy szolgálati lakásban. A bérleti díj tette őket tönkre: egy évvel ezelőtt a duplájára emelték.

– Amikor ideköltöztünk, 30 ezer forint volt a lakás havi díja, de méltányosságból nekem csak 21 ezret kellett fizetnem – kezdte mesélni történetüket. – Aztán egy nap jött a hidegzuhany: 60 ezer forintra emelték a bérleti díjat. Mivel ezt automatikusan levonják a fizetésemből a 13 ezer forintos közös költséggel együtt, nagyon nehéz helyzetbe kerültünk. Elmaradtam a többi számlával is emiatt, az egyik szolgáltatónak most 130 ezer forintot törlesztek.

Balázs Józsefnéék úgy érzik, csapdába estek. Fotó: Schmidt Andrea
Balázs Józsefnéék úgy érzik, csapdába estek. Fotó: Schmidt Andrea

Adományok átadása: vasárnap
 
Balázs Józsefné és családja vasárnap délután veszi át a Lapcom Média Alapítvány támogatását a Klauzál téren. A Délmagyarország–Rotary Adventen rajtuk kívül Szabó Szilvia és családja vehet még át százezer forint értékű adományt – mikrohullámú sütőt, háztartási textíliát és téli ruházatot –, amelyet a Tisza Palota képviselője ad át. A 17.30-kor kezdődő ünnepségen fellép a Tabán Általános Iskola.

A talaj egy hónappal ezelőtt csúszott ki végleg a lábuk alól: az ápolóként dolgozó asszony, miközben 12 órás műszakokra van beosztva, mindössze 9300 forintot kapott kézhez. Decemberben se sokkal többől, 13 ezer forintból gazdálkodhatnak. – Ennek az lesz a vége, hogy utcára kerülünk, hiszen már a rezsit sem tudom fizetni. A villanyszámlát is édesanyám fizette be, hogy ne maradjunk fűtés és világítás nélkül az ünnepekre – sírta el magát az 51 éves asszony. Élettársa pék, cukrász és szakács, de nem tud elhelyezkedni, ezért a nő 20 éves fiával ottjártunkkor éppen kőműves próbamunkán voltak. – Elvállalnak mindent, csak legyen egy kis pénzünk.
Amikor a karácsonyukról kérdeztük, az asszony csak nagyot sóhajtott. – Az tavaly sem volt. Iszonyat, hogy mit viselnek el a fiaim. Én soha nem tudtam olyat adni nekik ajándékba, mint más szülők, de nem is követelőznek. Viszont ilyesmi jó ideje már szóba sem kerül karácsonykor, hiszen az is öröm, ha étel van az asztalon. Hétköznapokon sem mindig tudok főzni, hús helyett pedig májkrémes kenyér van. A családon az segítene, ha el tudnának költözni egy olcsóbb albérletbe, de a többhavi kauciót képtelenek kigazdálkodni. Úgy érzik, csapdába estek egy drága lakásban, ami lassan teljesen tönkreteszi őket.

* * *

Százezer forintnál jár a licit

Különleges relikviát árverezünk alapítványunk javára. Egy McLaren Mercedes modellautó kerülhet annak a karácsonyfája alá, aki a legtöbbet ajánlja érte. Az MP4–25 Jenson Button első számú autójának modellje, amelyet a Vodafone 2010 karácsonyára kapott a Formula–1-es csapattól. A 126-szor 35 centiméteres autómakett nem került kereskedelmi forgalomba. Az autóra, amelyet a szegedi Árkádban lévő Vodafone-üzletben lehet megtekinteni, december 16-áig lehet licitálni. Az árverés jelenleg 100 ezer forintnál tart. Az ajánlatokat a licit@delmagyar.hu címre várjuk. A licit állásáról a delmagyar.hu-n és a napilapban is folyamatosan tudósítunk. A befolyt összegből a lapunkban bemutatott rászoruló családok karácsonyát tesszük szebbé.

* * *

Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat – őket mutatjuk be nap mint nap. Számukra várjuk felajánlásaikat, hogy százezer forint értékű adománnyal szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 16-i lapban, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálható sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: a lapban található csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krisztián levágta a kezét, Szilvi daganattal küzd

Anyagilag és lelkileg is padlóra került az elmúlt években a vásárhelyi Bodor család. Tovább olvasom