Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Az autósok érdekében szigorít a pénzügyi felügyelet

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 10 pontba foglalta össze azokat az eseteket, melyek az elmúlt évek kampányaiban az autósok szabad biztosítóváltását, illetve a tarifák átláthatóságát nehezítették és jogszerű, kiszámíthatóbb tarifákat követel a biztosítóktól. A Biztosítás.hu elemzése szerint mindez a verseny tisztaságát segíti majd elő a novemberi kampányban.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közzétette 10 pontját, melyben példálózó jelleggel, a teljesség igénye nélkül fel kívánja hívni a figyelmet az általa elfogadhatatlannak ítélt és a biztosítók által eddig széles körben alkalmazott díjhirdetési technikákra. – A PSZÁF iránymutatása a verseny tisztaságát segíti majd elő a novemberi kampányban – hangsúlyozta Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezető igazgatója. A kiadott felügyeleti elvárások nehéz helyzetbe hozhatják a biztosítókat, mivel a tarifák a legtöbb helyen már elkészültek, de most elölről lehet kezdeni a számításokat. Az elvárásoktól való eltérést a PSZÁF a 2010. január 1-jétől jelentősen kiszélesedett felügyeleti bírságkeret között értékeli majd.

A felügyeleti elvárások legfontosabb alapelve, hogy a forgalmi engedélyéből és a meghirdetett tarifából az autósnak– mindenféle egyéb adat nélkül – egyértelműen ki kell majd tudnia számolni következő évi kötelezőjének díját. Mindez azt jelenti, hogy pl. a korábban több biztosító által is alkalmazott módszer, amikor a biztosító csak az indexdíjat tette közzé és azt mondta az autósnak, hogy új díjának kiszámítása érdekében keresse elő az elmúlt évi díját is – a jövőben már nem alkalmazható. Ugyanígy nem lehet olyan típusú kedvezményeket alkalmazni, amelyek technikai teljesülése az autós által előre nem ítélhető meg, mint pl.: díj azonnali megérkezése a biztosítóhoz bankkártyás fizetés esetén, vagy az ajánlat elektronikusan feldolgozható formában, automatikus módon történő beérkezése a biztosítóhoz.

Szintén nem megengedett a jövőben az önrész alkalmazása (ezt már tavaly is büntette a felügyelet), valamint az év közben változó paraméterek miatti év közbeni díjváltozás sem. A Biztosítás.hu szerint az utóbbi esetben a partnerkedvezmények szabályozásáról van szó, ami annyit jelent, hogy akinek a biztosító például meglévő lakás, vagy CASCO biztosítására hivatkozva kedvezményt adott, attól akkor sem vehető vissza, ha az illető esetleg éven belül felmondaná meglévő CASCO vagy lakásbiztosítását. Ugyanígy nem lehet majd díjat változtatni év közben, ha valaki lakhelyet változtat. Vagyis ha például Budapestről vidékre költözünk, nem élvezhetjük egyből a kedvezőbb vidéki tarifát, illetve fordított esetben sem kell többet fizetnünk, ha év közben felköltözünk a fővárosba.

A PSZÁF nem tolerálja a jövőben - a tavaly egyes direktbiztosítók által alkalmazott – ún. ajánlói rendszereket sem, amikor a kedvezmény mértéke ahhoz van kötve, hogy ki, hány másik autósnak ajánlja tovább adott biztosító kötelező biztosítását. Végül, de nem utolsó sorban azt is elvárja a felügyelet, hogy a tarifák ne rejtsék el a meglévő és a megszerezni kívánt ügyfelek részére kínált díjak közötti különbségeket, ami akár a kettős mérce végét is jelentheti. A jövőben könnyen lehet, hogy nemcsak az új, megszerezni kívánt ügyfeleknek, hanem a meglévő ügyfeleknek is olcsóbb díjakat ajánlanak majd a biztosítótársaságok.

Olvasóink írták

  • 1. Mike3 2010. október 12. 08:17
    „csak a szerződő félen múlik, hogy mennyit fog fizetni. a biztosítók nagyon hajtanak az új ügyfélre vagy a régi megtartására. mindenhol lehet alkudni, kő keményen. nevetséges pénzt fizetek az autók után és nem a Jézus Szíve Rt-nél vagy a Kótyomfitty Kft-nél szerződtem”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürge a ©koda Fabia az 1.2-es TSI-motorral

Túl van az arculatfrissítésen a ©koda Fabia és megkapta az 1.2-es TSI-motort is. Az erősebb változat 105 lóerős, és nem nagyon lehet belekötni. Tovább olvasom