Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Beköszöntött a tél! A férfiak bátrabban vezetnek ónos esőben is

A Groupama Garancia Biztosító és a GfK Hungária kutatása során idén novemberben háromszáz ügyfelet kérdezett meg, hogy feltérképezze vezetési szokásaikat.
A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek csupán 37%-a cseréli le autóját tömegközlekedési eszközre rossz idő, hó, vagy ónos eső esetén. Vezetés közben pedig sokszor egyéb elfoglaltságot is keresnek maguknak a sofőrök, így például a válaszadók 21%-a használta már mobiltelefonját vezetés közben kihangosító nélkül.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint a télies időjárás beköszöntével az ország még több pontján várható hó és havas eső. Télen megváltoznak a vezetési körülmények, és még inkább rontja a látási viszonyokat a köd, a havazás, a sötét, vagy az ónos eső.

„Kutatásunk eredményei képet adnak arról, hogy ügyfeleink mennyire vezetnek felelősségteljesen és mennyire felkészültek váratlan helyzetekre az utakon." – mondta Dr. Máhig Attila, a Groupama Garancia Biztosító nem-életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

A kutatásban résztvevők 76%-át elmondása szerint nem riasztja vissza a sötét a vezetéstől, 22%-uk pedig rendszeresen vezet éjszaka is.

A válaszadók közül a legtöbben azok a férfiak állították, hogy a rossz látási viszonyok nem befolyásolják vezetésüket, akik mindennap a volán mögé ülnek és viszonylag új autóval rendelkeznek. Magabiztosságukat alátámasztja a rutin is, hiszen az éjszakai vezetők közül a legtöbben a hét minden napján vezetnek.

Rossz idő esetén is jellemzően a férfiak ülnek hamarabb autóba, míg a 60 évnél idősebb, nyugdíjas nőkre különösen igaz, hogy biztonságosabbnak érzik hó vagy ónos eső esetén, ha leteszik az autójukat és a tömegközlekedést választják.

Az egy kézzel történő kormányzás sok esetben önmagában sem biztonságos, ne tetézzük telefonálással!

Bár már egyre több technikai lehetőség van arra, hogy a lehető legnagyobb biztonságban, vezetés közben is telefonálhassunk, a megkérdezettek 21%-ának bevallása szerint előfordul, hogy vezetés közben kihangosító nélkül telefonál.

A szabálytalan telefonálás nemcsak életveszélyes, hanem szabálysértésnek is minősül, és a kiszabott bírság akár a százötvenezer forintot is elérheti.
Azt, hogy vezetés során alkalmanként sms-ezik, vagy emailezik telefonjával, csupán a válaszadók 3%-ismerte el, azonban 1 %-uk úgy nyilatkozott, hogy rendszeresen előfordul, hogy elektronikus kommunikációt folytat vezetés közben.

Nemcsak a sofőrök biztonsága miatt fontos a megfelelő védelem

A Groupama Garancia Biztosító kutatási adatai alapján a megkérdezettek 48%-a szokott gyermeket szállítani az utastérben, 24%-uk pedig kifejezetten gyakran. A nők és férfiak válaszait tekintve szinte nincs eltérés, hasonló számban utaznak gyermekkel. Ebből is érezhető, hogy egyre elterjedtebb az, hogy nemcsak az anyukák, hanem az apukák is autóval viszik csemetéiket az iskolába, edzésre vagy egyéb programokra. Korosztályt tekintve a legtöbb esetben a 17 és 39 év közöttiek utaznak gyermekkel az autójukban és jellemzően az ország nyugati részén.

Olvasóink írták

  • 2. Zotya100 2012. december 03. 18:34
    „1. -- Hidd el, akinek kéne, az nem fogadja meg a tanácsaidat. Sokan azt hiszik, ők a szuper vezetők, velük nem történhet baj, mert annyira jók. Aztán majd látjuk őket -- ne legyen így! -- a hordágyon, az összetört kocsijuk mellett. Na abból talán tanulnak, már ha túlélik.”
  • 1. pirosmedence 2012. december 03. 11:18
    „40 éve van jogosítványom és azóta elég rendszeresen vezetek, néhány jó tanács: 1 . a téli gumi biztosságot ad, szükséges, bár az 1970-es években vásárolt kis Polski, 120-as Skoda meg az 1200-es Ladám idejében azt sem tudtuk, mi fán terem - ettől függetlenül én már 3 hete átcseréltettem Mobilozás: meg ne próbálja senki, pillanat alatt kész a baj. 2. Éjszakai vezetés: nem gond, de ha esik meg csúszós, én sem szeretem, nem kell száguldozni, mert lósz..rt se látsz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbkormányos Zsigulival leptük meg Sanyi bácsit

Tavalyi cikkünk nyomán az az ötlete támadt Mező Péternek, hogy jobbkormányos veterán Zsigulijával meglátogatja régi autósoktatóját, Turi Sándort. Tovább olvasom