Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Daimler út visz a Mercedes gyárához Kecskeméten

A gépkocsik gyártására alkalmas gyorsjárású, belső égésű motort feltaláló Gottlieb Daimlerről nevezték el az épülő Mercedes gyárhoz vezető egyik utat Kecskeméten. Az útjelző táblát Zombor Gábor polgármester és Michael Friess, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója leplezte le.

Az önkormányzat vállalását betartva elkészítette az épülő gyárhoz vezető utat, amely a közgyűlés döntése értelmében a Gottlieb Daimler nevet kapta – mondta az ünnepségen Zombor Gábor. A város mintegy 400 millió forintos beruházással építette meg a gyárhoz vezető első utat, amelyen keresztül az építkezés is zajlik.

Michael Friess köszönetet mondott a közgyűlésnek az útelnevezésért. A német cég magyarországi leányvállalatának vezetője elmondta: Gottlieb Daimler megvalósította vízióját, amikor olyan motort tervezett, melynek segítségével a földön, a vízen és a levegőben is képes közlekedni az ember. Ezt példázza a Mercedes gépjárművek háromágú csillaga. Az ügyvezető igazgató – aki egyben a gyár első igazgatója lesz – hangsúlyozta: Kecskemét eddig minden vállalását időben és pontosan teljesítette, az építkezés ennek is köszönhetően a tervezett ütemben halad.

Zombor Gábor és Michael Friess a kecskeméti alapkőletételen.
Zombor Gábor és Michael Friess a kecskeméti alapkőletételen.
Fotó: Karnok Csaba

Gottlieb Daimler
Gottlieb Daimler
Gottlieb Daimler 1883-ban Wilhelm Maybachhal együtt feltalálta a gépkocsik hajtására alkalmas gyorsjárású, izzófejes belső égésű motort, amely azután a gépkocsimotoroknál széles körben elterjedt. 1885-ben, szintén Maybachhal, szabadalmaztatta az első motorkerékpárt. Ez volt az első, belső égésű motorral hajtott jármű a világon. Daimler 1889-ben Maybachhal közösen megépítette első automobilját, majd 1890-ben autógyárat alapított. Halála után, 1926-ban egyesült az általa és a Karl Benz által alapított gyár, Daimler-Benz AG néven.

A stuttgarti székhelyű Daimler-Benz konszern 2008. június 18-án jelentette be, hogy Magyarországon fogja gyártani új generációs Mercedes A és B modelljeit, s a mintegy 800 millió eurós beruházással megvalósuló, 2500 főt foglalkoztató üzemet Kecskeméten építik fel. Magyarország történetének egyik legnagyobb zöldmezős beruházása a közvetlen foglalkoztatottakon kívül, a beszállítói körben további 10 ezer munkahelyet létesít.

Az első motorkerékpár.
Az első motorkerékpár.

Olvasóink írták

  • 1. dragboyz 2009. december 13. 12:07
    „Akkora területen folyik az építkezés, h ott egy kisebb város is elférne!
    Nem aprózzák el a dolgot az biztos! Kell a munkahely, ugyhogy mindent bele!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak számla ellenében fizetne a biztosító?

A parlament által hétfőn elfogadott új gépjármű-kárrendezési szabályok szerint a bruttó összeget csak számla ellenében lehetne kifizetni. Tovább olvasom