Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Rejtélyes erő repeszti a mezőberényi házakat

Mezőberény - Alig néhány hónap alatt több mint húsz ház falai repedtek meg Mezőberényben, a Rózsa és a Gárdonyi utcában. Az egyelőre kérdéses, hogy mi okozza a károkat.
Első utunk Horváth Katalinhoz vezetett. Az asszony másodmagával él házában, nehéz, de rendezett körülmények között - írja a beol.hu.

- Pontosan nem emlékszem, mikor, körülbelül két évvel ezelőtt kezdtek el repedezni otthonunk falai - mesélte a beol.hu-nak az asszony. - Az idő múlásával viszont több szomszédunk is jelezte, hogy hasonló gondok nehezítik az életét.

Először kijavíttatta a hibát, majd miután a rések ismét megjelentek a falakon, megkereste lakóhelye, az I. körzet önkormányzati képviselőjét, Barna Mártont, aki ezután végigjárta az ingatlanokat.

Rejtélyes erő repeszti a mezőberényi házakat. Fotó: beol.hu
Rejtélyes erő repeszti a mezőberényi házakat.
Fotó: beol.hu

- A polgármesteri hivatal szakemberével közösen vágtunk neki az utcának. Jelenleg összesen 21 ház falán találni repedéseket, de könnyen lehet, hogy a lista még nem teljes - mondta Barna Márton.

Hogy mindez miért történik, egyelőre csak találgatják. Sokak szerint a közelben található agyagbánya okozza a gondokat. A helyzet azonban ellentmondásos, hiszen a létesítményből több mint egy éve nem termeltek ki agyagot, s korábban is csak 30 ezer köbmétert hoztak a felszínre.

Olvasóink írták

 • 16. white 2009. október 16. 10:08
  „Rejtélyes erő? talán nincs itt semmi rejtély rengeteg kavicsbányát nyitnak manapság(ehhez még hozzá jön a lignit bánya is)ez rengeteg vizet jelent ami ki van vonva a talajból,a föld épp olyan mint az ember
  ha gyomron szúrod elvérzik,jelenleg senki se figyeli hogy az a rengeteg talajvíz hol van összegyűjtve gondolom ez a két utca valami vízér felett tartózkodik és mivel valahol máshol van a víz így itt üreg képződött mely a száraz idő miatt porózussá vált majd egy kis esőzés miatt elkezdett megsüllyedni a talaj , volt már erre példa Amerikában egy fél várost nyelt így el a talaj (akit érdekel megkeresheti a neten) gondolom valami hasonló megy itt is végbe bár én nem akarok senkit se ijezdgetni mert hát én még se értek a talajtanhoz de azért elgondolkodtató hogy állítólag borsod megyében már a bányák száma miatt annyi a szabad vízfelület hogy felveszi a balatonnal a versenyt a mennyisége(és ha visszatérünk az ember példához akkor kíváncsi lennék hány ember maradna élve mondjuk ha a vére tegyük fel csak a hasában,fejében lenne és sehol máshol”
 • 15. Kőmíves 2009. október 15. 18:43
  „Nincs ebben semmi rejtély. Valószínűleg a házak alatt is ugyan az az agyag található, ami a talajvízszint süllyedésével együtt elkezdett zsugorodni. Ha azonban ez a helyzet, akkor évtizedekkel ez előtt is elő kellett forduljon hasonló eset. Egy talajmechanikai szakvélemény segíthet tisztázni a helyzetet.”
 • 14. stoneangel 2009. október 15. 16:24
  „Azonkivul azt mondjak a fold is mozog. Forog, vagy mi. Bar Flexi szerint lapos, igy a forgas miatt a centrifugalis ero lehet a problema. Valoszinuleg ezek a hazak a diszkosz szelen lettek felepitve,ahol jobban erzodik ez a ERO. Akkor lesz nagyobb a gaz, ha az ufo kutyaja elkapja a foldnek nevezett frizbit.”
 • 13. bélás 2009. október 15. 15:19
  „Tuti a c-k miatt van az egész vagy az mszp a hibás. majd kinyomozzák és kivizsgálják és rájönnek az erők hogy lebuktak és akkor jön a legkisebb fiú és jól betapasztja a rebedéseket és kicseréli a téglákat amik elsza kadtak egymástól.”
 • 12. flexsnake 2009. október 15. 14:37
  „hu csak nem az ufók? Hülye a kérdés. Mi repesztené? Mozog. Ami nem mozog nem reped.”
 • 11. bélás 2009. október 15. 14:31
  „10. gedeon 2009.10.15. 13:36
  Csak nem mindegy van e rétegvíz alatta és milyen mélyen...”
 • 10. gedeon 2009. október 15. 13:36
  „A cikkből az nem derül ki, hogy hány éves házakról van szó. Két utca házai vannak csak említve, tehát szerintem a szárazságnak ehhez semmi köze. Mezőberényben akkor más utcákban is repedeznének a falak. A hiba valami más dologból adódik.”
 • 9. antikos 2009. október 15. 13:22
  „Sajnálom őket.
  De nem lehet, hogy a pokolból jönnek a szoci ördögökért??? :)”
 • 8. Nornora 2009. október 15. 13:14
  „Nálunk iszonyú mély alap van, mégis megrepedt, de a szárazságtól. Abban az évben nagyon kevés eső esett, de azóta megállt a repedés.”
 • 7. bélás 2009. október 15. 13:13
  „5. szatyi 2009.10.15. 12:23
  Ez így nem igaz. Pont a nagy súly miatt tud mozogni és repedni. Teljesen mindegy az alap vasalata, mert avas bírja a hajlást, de a beton nem ezáltal a hajszálrebedés a betonon még nem látszik, de a falazaton már igen.”
 • 6. fip 2009. október 15. 13:01
  „Mindig is úgy volt, ha például egy vályogház nagyon száraz, attól is repedhet, nem csak a nedvességtől.”
 • 5. szatyi 2009. október 15. 12:23
  „Ha az alap és az ún. koszorú rendesen meg van vasalva, és nem "spóroltak" a cementtel, akkor nem szabadna ilyennek előfordulni.”
 • 4. honorus 2009. október 15. 11:44
  „A DM újságíróinak a képességeit már meghaladják ezek a lehetőségek:)))))))))
  Ha egy kicsit utánnajártak volna, a cikk is kerekebb lehetett volna:))”
 • 3. gróf 2009. október 15. 10:54
  „Én is arra gondoltam, hogy csatornáznak, és aszály van évek óta, ezért lejjebb került a talajvíz. Az épület alatti föld száradás közben térfogatot veszít (összemegy) és az épület mozog ez miatt.
  De van erre szakember...”
 • 2. bélás 2009. október 15. 10:51
  „Pont ezt akartam írni. A vízréteg hiánya miatt a tartás elveszett, magyarán az épületek súlya nyomja össze a rétegeket”
 • 1. az_aki 2009. október 15. 10:24
  „nem lehet hogy a szárasság?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karsai kukoricával fűtene gáz helyett

Karsai József, Dél-Békés szocialista párti országgyűlési képviselője, és Battonya város… Tovább olvasom