Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

21 új egyház alakult tavaly Magyarországon

Huszonegy új egyház, vallási közösség alakult 2009-ben Magyarországon - közölte az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala szerdán az MTI megkeresésére.
A Fővárosi Cégbíróságon hét egyházat - Az Út Gyermekei Egyház, Ezüstszem Spirituális Központ Egyház, Integritas Divina et Humana Egyház, Noé az életért Közösség, Natio Illiryca Keresztény Egyház, Reform Egyház, Verbum Dei Missziós Testvéri Közösség - jegyeztek be.

Az MTI-hez eljuttatott összeállítás szerint Pest megyében négy vallási szervezet alakult: Békesziget Egyháza, Jézusi Teljes Evangéliumi Közösség Ökumenikus Gyülekezete, Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat, Yotengrit a Tengervégtelen Ős-Szellem Egyháza.

Fejér megyében két egyház, a "Magyarországi Keresztény Misszió Szövetség" Egyház és az Aranybárka Egyház kérte a területileg illetékes cégbíróságtól a bejegyzését. A fennmaradó nyolc új egyház: De La Salle Szent János Egyház (Baranya), Silencio Hitközösség (Bács-Kiskun), Mária Temploma Egyház (Békés), Debrecen Menhely Egyház (Hajdú-Bihar), Béke Gyülekezet (Komárom-Esztergom), Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház Magyarországi Egyházteste (Somogy, ez utóbbi egy egyházi önálló szervezetként lett feltüntetve), Ekklesia Gyülekezet (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Hiszünk és Cselekszünk Kisegyház (Veszprém).

Az egyházak közül van, amelyik polgári védelmi, tűzoltási tevékenységet, valamint a bűnmegelőzés népszerűsítését jelölte meg céljául, más új egyház "a tudatosság egyre magasabb szintjére való segítés"-ét szeretné elérni "anélkül, hogy a hit megélését kötelezően előírt rítusokkal tenné mechanikussá" - olvasható az összeállításban.

Más egyház célja "a hitben való megerősödés előmozdítása és segítségnyújtás az időseknek az emberhez méltó körülmények közötti időskor megéléshez", míg van olyan, amelynek tanítása az ősi magyar hitvallásban gyökerezik, illetve más vallási szervezet többek között Jézus második eljövetelére helyezi a hangsúlyt - közölték.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium legutóbb 2007-ben kiadott Magyarországi egyházak, felekezetek, vallási közösségek című kötete 168 egyházat sorolt fel.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2010. január 13. 20:47
    „Egy ma nem nagyon idézgetett ember azt írta: "a vallás a szegény ember ópiuma". Ma is aktuális, egy apró kiegészítéssel: a LELKIszegények ópiuma! ...és néhány "egyház"vezető/alapító/hitszónok meggazdagodásának az eszköze.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább apadtak a Körösök

Tovább apadtak a Körösök, így már csak elsőfokú az árvízvédelmi készültség a Fehér-és… Tovább olvasom