Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

30 százalékos önrész kell a szocpolhoz

A kormány tervei szerint a jövőben a szociálpolitikai támogatás (szocpol) felvételéhez az ingatlan értékének 30 százalékát önrészként kell felmutatnia a vásárlóknak
Ezt Szűcs Erika szociális miniszter jelentette ki a keddi kormányszóvivői tájékoztatón. A különböző lakhatás-szerzéshez nyújtott univerzális, alanyi jogon járó támogatások (közkeletű nevén szocpol) a családi pótlékhoz hasonlóan növelni fogják az adóalapot, de adót fizetni utánuk nem kell. A tárcavezető hangsúlyozta: ezzel szeretnék csökkenteni a jelenlegi visszaéléseket.

Szűcs Erika arról nem beszélt, hogy a 30 százalékos önrészt fedezhetik-e hitelből a lakásvásárlók. A szocpol, a családi pótlékhoz hasonlóan adóterhet nem viselő járandóságként kerül majd be a közteherviselésbe, megosztva a két szülő között. Egyedülálló szülő esetében a szociálpolitikai támogatás fele kerül az adóalapba. Mivel nagy összegű juttatásról van szó, ezért két további kedvezmény érvényesíthető majd. Az egyik, hogy az igénybevevő két év türelmi időt kaphat, a másik pedig, hogy a türelmi idő után is öt év alatt, egyenlő részletekben lehet bevinni az adó alá.

Szűcs Erika megerősítette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői szavait, miszerint a kormány tervei szerint a jövőben minden érintett állampolgár esetében külön nyilvántartanák, mennyi támogatást kap és pontosan milyen jogcímen. Ez lenne az egységes szociális számla. 2010 január elsejétől még csak az államikincstári, egy évvel később, 2011-től pedig már az önkormányzati forrásból érkező utalásokat is számon tartanák ebben az új rendszerben, az adatvédelmi szabályok figyelembe vételével.

A szakminiszter elmondta: az új rendszertől azt is várják, hogy kiderüljön, jelenleg mennyi a visszaélés, a többszörösen felvett támogatás.

Szűcs Erika megerősítette azt is, hogy 14 és 18 éves kor között a gyerekek szüleinek a családi pótlékot képzési hozzájárulásként utalnák és a tankötelezettség betartásához kötnék.

Az, hogy a családi pótlék összegét is beszámítnák az adóalapba, a szaktárca számításai szerint havi 130 ezer forintos fizetés felett jelentene plusz terhet a családok számára.

Olvasóink írták

 • 18. Piki 2009. február 18. 09:23
  „Na F.Tomi!
  Viríthatod a lóvét!!! :D”
 • 17. kekeczke 2009. február 18. 09:06
  „jáájjj”
 • 16. lacipapa68 2009. február 18. 00:04
  „El ne felejtsem,már régen lakható volt az épületrész,mire elkezdték kifizetni a félszocpolt.Az a lényeg,hogy először saját zsebből meg kell oldani az építkezést,az államra hiába vár az ember.”
 • 15. lacipapa68 2009. február 18. 00:01
  „Félszocpolos lakásbővítésben volt egyszer részem.Két gyermek után 1 millió forintot adott hozzá az állam a költségekhez.Számlával igazoltan kb. 1740000 Ft-ot kértek.Az a másik dolog,hogy a bővítés részeként pl. 1 vödör festéket és 1 db villanykörtét lettek volna hajlandók beszámítani a számlák ellenére.Szerencsére a tervező talpraesett ember volt már akkor is,és ha ő kiverte a balhét a pénzintézetnél,akkor arra odafigyeltek.Símán megszívhattuk volna nélküle már 2005-ben is...Akár 500000 Ft-ra is.”
 • 14. flexsnake 2009. február 17. 22:29
  „Nostradamus
  Fizetni? Ne nevettess :D Lopjuk az áramot és ha szólnak érte akkor cigányok leszünk és kész :D
  Segélyt meg vesszük fel. NEm tudtok ti élni :D Nehogy már. Ha feketének lehet akkor fehérnek is vagy az állam rasszista :)”
 • 13. flexsnake 2009. február 17. 22:25
  „lacipapa68
  sajna már elmúltam az a kórosztály, de gondoltam olyan ügyik vagytok hát majd ruháztok meg etettek. De a ruházást kihagyhatjuk :D Ez már nem az a világ. Nem csak nem az öregeké de a fiataloké sem.
  Egyébként a ,,szocpol" akkor is felvehető ha nincs gyerek de x éven belül vállal az ember. Kórfüggő ugyanis ez kifejezetten a fiatal házasok segítségére lett kitalálva. De már annyira megváltozott és nem csak a neve hogy szinte csak egy újabb pénznyelde...”
 • 12. hazaffy 2009. február 17. 22:17
  „Nem a szocpol, hanem a fészekrakó a korfüggő.”
 • 11. Nostradamus 2009. február 17. 22:04
  „Egyébként örökbefogadlak én, Flexi. Legalább fizeted majd a rezsi felét...:)”
 • 10. Jegesmaci 2009. február 17. 21:31
  „Többszörösen felvett támogatás? Hogyan? Bediktálom a jegyzőnek, hogy még nem vettem fel szocpolt és kiadja az igazolást? Nem hiszem el, hogy nincs valamilyen központi rendszer, amiből ki tudják szűrni a visszaéléseket.
  hazaffy! Használt lakás vásárlásánál tényleg van korhatár, bár azt nem szocpolnak hívják... Mellesleg már a szocpolnak sem ez a neve.”
 • 9. Nostradamus 2009. február 17. 21:25
  „De igen, korfüggő. Rosszul tudod.”
 • 8. lacipapa68 2009. február 17. 20:24
  „Flexsnake!Ha az örökbefogadásért járó havi plusz 80 ezret elfelezzük,akkor én DDD: És csak papíron csináltuk meg az egészet...”
 • 7. hazaffy 2009. február 17. 20:16
  „Most nem azért, de ugyan milyen lakás vehető csak szocpolból? Úgy, hogy nincs mellette önerő?
  Vagy már megint a nethuszár kommandó tobzódik?
  Kedves Kocsisné! A szocpol meg nem korfüggő, annál nem lehet "túlkoros".”
 • 6. flexsnake 2009. február 17. 20:15
  „Ügyesek vagytok. Ki fogad örökbe? :)”
 • 5. Nostradamus 2009. február 17. 18:35
  „Nekem 4 gyerekem van, én is "túlkorosan" szültem a legkisebbet, és egy fillér szocpolt sem kaptam, pedig akkor lakást is vettem. Namármost ez nem diszkrimináció? Ha a gyerek után jár a szocpol, akkor azé miért van hátrányban, aki később szül? A hiteltörlesztéshez nem vagyok öreg, csak a szocpolhoz? Csesszék meg. Egyre jobban utálom ezt a szemét politikusbandát. És én is remélem, hogy a gyerekeimnek jobb sorsuk lesz - külföldön.”
 • 4. kocsisné 2009. február 17. 18:19
  „StatusQuo! Egyetértek veled! Én is 3 gyermeket nevelek, szoc.polt, fél szoc.polt sohasem tudtam igénybevenni, például azért, mert nem volt önrészem, illetve nem rendelkeztem legalább 50 %-os ingatlan résszel, vagy már túlkorosnak számítottam 36 évesen! Igyekeztek mindig olyan szűrőket kitalálni, hogy a szélesebb és a legrászorultabb réteg ne tudjon hozzájutni!
  Igaz ma már van saját ingatlanom, de nagyon sokat kellett érte dolgoznom, illetve kell dolgozni, hogy fenn is tudjam tartani.
  Nekem a 3 gyerek bejött, a 3 szoba nem és a 4 kerék nem! Hát ez van!
  Segélyekért sem álltam sorba! Sőt a tankönyvtáámogatás a középiskolában kimerült egyetlen magyar-irodalom tankönyv formájában!
  Hát ennyit az egész szoc. támogatásról!”
 • 3. StatusQuo 2009. február 17. 17:30
  „Három gyereket neveltem fel ebben a ...... országban., egyik után se kaphattam szoc polt.74 -84-86os születésüek ezt ki a ..som érdekelte! Annak idején még a villanyért is többet fizettem mert falun lakunk.Bagatell kit érdekel a gyerek miniszterasszonynak nemvolt ilyen gondja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Mindent elkövetek hogy hagyják el az országot! Nemazért mert Gyurcsány mondta!!”
 • 2. flexsnake 2009. február 17. 17:23
  „Ez nagyon kusza. 130ezer forint a teljes család jövedelmére értendő vagy egy személyre?
  És honnan a francból szedne 30%önrészt ha nem hitelből. Nem mindenki bodzatermesztő.”
 • 1. Otaku 2009. február 17. 17:15
  „A legutolsó bekezdést olvasva egy kép ötlött fel lelki szemeim előtt, amely sajnos a BTk-ba ütközik, így inkább megtartom magamnak.
  Annyit elárulok, hogy volt benne lámpavas, kés, vér és bél.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb történelmi mélypontra zuhant a forint

309 forintnál is többet kellett adni egy euróért kedden reggel, délre az európai deviza árfolyama… Tovább olvasom