Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A hiányszakmát tanulók több mint fele pályaelhagyó lesz

Egyre kevesebb fiatal jelentkezik szakmunkástanulónak, a hiányszakmákban végzettek több mint fele pedig annak ellenére elhagyja a pályát, hogy munkájukra szükség lenne - hangoztatta előadásában Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke kedden Szombathelyen.
Továbbra is nagy gondot jelent, hogy a gazdaság igénye és a szakképzés között komoly eltérések vannak, alig akad jelentkező például gépi-forgácsoló, géplakatos, hegesztő, szerkezetlakatos, villanyszerelő, mechatronikai műszerész, ács-állványozó, pék, egészségügyi, vagy akár textilipari szakmákra - sorolta.

A kamara alelnöke szerint a problémát az is súlyosbítja, hogy a munkáltatók sok helyen a minimálbérhez közeli összeget kínálnak ezekben a szakmákban, amiből nem fedezhetőek a megélhetés költségei.

Bihall Tamás szólt arról is, hogy a szakképzés prioritásait a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok döntései is alakíthatják, hiszen ezek a testületek dönthetnek arról, hogy egy-egy régióban mely képzéseket, mely szakmákat támogassanak kiemelten a szakképzési alapból.

A kiemelten támogatott szakmák körében kellene elkölteni a decentralizált forrásokat, az új forráselosztás szerint ugyanis 2010-ben előre láthatólag 3,5 milliárd forint áll majd rendelkezésre erre a célra a munkaerő piaci alap képzési részében.

Hangsúlyozta: még a szakmunkásképzésben jelenleg meglévő alacsony gyermeklétszám mellett is muszáj egyfajta markáns átrendeződést végrehajtani a fizikai szakmák és az úgynevezett "ügyintézői szakmák" között.

Az ügyintézői típusú szakmák túlsúlya ugyanis szavai szerint elképesztő, túl sok marketing ügyintézőt, pénzügyi ügyintéző, kereskedelmi ügyintéző, irodai asszisztens, jogi asszisztens kerül ki a képző intézményekből.

Olvasóink írták

 • 8. nyomdasz63 2009. október 20. 19:00
  „Amíg nagyon sok munkahelyen ilyen a fizetési morál,ne is csodálkozzon senki,hogy "nem engedem"szakmára a gyereket! Az én szakmámban is sok helyen már napi fizu a divat ! Ha a főnök(nő) "elfelejt "fizetni,így "csak" 1-2 napi pénz a bukta,nem egy hét,vagy egy hónap !”
 • 7. nemecsekerno_007 2009. október 20. 16:53
  „4. eva45 2009.10.20.
  6. xcbcr 2009.10.20.
  Ez azét erôsen off.

  A magyar textílipar tönkretételében az is közrejátszott, hogy magasak a munkabért terhelô járulékok amibôl eltartjuk a köztisztviselôket, a MÁV-ot, BKV-t meg még egy csomó olyan rendszert ahol egyáltalán nem érvényesül a piaci szemlélet. A textíliparban azonban verseny van és mi ezt nem bírtuk.

  Síránkozni persze nem nehéz, jobban csinálni már sokkal :(”
 • 6. xcbcr 2009. október 20. 15:55
  „4. Ami legdurvább az a kínai textíliákban lévő festékanyag. Az ÁNTSZ-nek fogalma sincs milyen vegyszerekkel kezelik azokat, és néhány évvel ezelőtt egy hiv. konferencián ezt ki mondták, hogy nem is tudják követni, esélyük sincs rá.”
 • 5. persona 2009. október 20. 15:04
  „A CIA szerint Mo. munkaerő megoszlása: 5% mezőgazdaság, 32, 4% ipar, 62, 5% szolgáltatás

  Nem lehet, hogy tévednek? :)”
 • 4. eva45 2009. október 20. 14:24
  „Alig akad jelentkező a szakmunkákra pl. textiliparira. Működik még az országban nyereséges textillel foglalkozó gyár? A kínai termékekkel sikerült tönkre vágni szinte mindet.”
 • 3. Rosmary53 2009. október 20. 14:17
  „Ha nincs cég, amelyik foglalkoztatna szakembereket, hiába a képzés, és a 3,5 milliárd. Egyetértek, túl sok az irodai létszámot növelő asszisztensek képzése.”
 • 2. nemecsekerno_007 2009. október 20. 14:07
  „- tanulmányi szerzôdés, kötelezô foglalkoztatás
  - a cégeket be kell vonni a szakképzés finanszírozásába és szervezésébe
  - munkabért terhelô járulékok csökkentése
  Amúgy a jó szakembernek csak az elején adnak minimálbért, utána jobban megfizetik ha tapasztalatot szerzett illetve ha meg akarják tartani.

  Ne képezzünk már szakembereket külföldre. Idióták-e vagyunk?”
 • 1. Hmmm... 2009. október 20. 14:04
  „Ez varhato volt sok-sok evvel ezelott, amikor kezdtek megszuntetni sok szakmaban az utanpotlast. Minden munkara szukseg van, ezert erkolcsileg es anyagilag is meg kell becsulni azokat, akik fizikai munkat vegeznek. Mindenki oruljon, aki a szeretett hivatasat, szakmajat vegezheti. Szerintem mar az is jutalom a kiemelt ertelmisegi szakteruleteken dolgozoknak, hogy az emberiseg tiszteli oket. Nem irigysegbol mondom, mert en is valami ilyen palyan dolgozom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: nem látszanak a kilábalás jelei

A Fidesz szerint nincs egyetlen olyan mutató sem - hacsak a forintárfolyamot nem veszik ide -, amely… Tovább olvasom