Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Az OÉTI szerint indokolt lenne a kukoricaszirup fogyasztásának korlátozása

Az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) szerint indokolt lenne az élelmiszerekben édesítőként alkalmazott, fruktózban gazdag kukoricaszirup fogyasztásának korlátozása. A Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége szerint a fruktózszirup nem felelős a cukorbetegségért - írta a Magyar Nemzet.
A lap keddi számában idézi Martos Évának, az OÉTI főigazgató főorvosának levelét: szerinte ma már kellően igazolt a korlátozás szükségessége, a szirup tartós fogyasztása az étvágyat szabályozó hormonok kedvezőtlen befolyásolásával megnöveli az energiabevitelt. Különösen zsírral történő bevitellel és inaktív életmóddal párosulva elősegíti az elhízást, növeli az inzulinrezisztenciát, a cukoranyagcsere-zavarok kockázatát. A legújabb kutatások szerint a fruktózban gazdag étrend lassítja az agy működését is.

A cikkben megemlítik, hogy a Global Health egészségügyi szaklapban megjelent tanulmány szerint egy 42 országra kiterjedő felmérés megállapította: az egy főre jutó kukoricaszirup-felhasználás az Egyesült Államokban a legmagasabb (évi 25 kilogramm), Magyarország a második helyen áll 16 kilogrammal. A tanulmány megállapította azt is, hogy a 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának gyakorisága és a kukoricaszirup-fogyasztás adatai között korreláció van.

Azt azonban a lapnak nyilatkozó szakemberek is hangsúlyozták: arra nincs tudományos bizonyíték, hogy a kukoricaszirup fogyasztása növelné a cukorbetegség kockázatát, a tanulmány egyébként is nem a fogyasztási, hanem a termelési adatokból állapított meg összefüggést. Hidvégi Tibor, a Magyar Diabetes Társaság főtitkára úgy fogalmazott: minden gyorsan felszívódó szénhidrát kedvezőtlenül hat a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeire.

A Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége azt emelte ki, hogy a kukoricaszirupnak sincs nagyobb szerepe az elhízásban, mint a cukornak vagy más teljes kalóriát tartalmazó édesítőszernek.

Olvasóink írták

  • 3. Mozimasiniszta 2013. március 12. 17:14
    „Nna...miért is igyekeztek, eszeveszett gyorsasággal becsukni a cukorgyárainkat...? ja...a répacukorban mész is van, ami részben beépül a szervezetbe, és erősíthetné a kölykök csontját.... de az általuk, nyakló nélkül lőtyölt "üdítők" gyártási technológiája azt a fajta cukrot nem engedi...”
  • 2. történész 2013. március 12. 12:52
    „Persze a multik diktáltak...A kukorica szirup az egyik legkárosabb elhízást előidéző szer.A gazdagok nem veszik van pénzük másra a nép meg jó ha eszi...”
  • 1. deszkás 2013. március 12. 07:52
    „Nesze semmi fogd meg jól.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Londonban: 2014-ben korszakváltás kell

A jövő évi parlamenti választások kérdése nem egyszerűen az, hogy a baloldal legyőzi-e a jobboldalt,… Tovább olvasom