Délmagyar logó

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -5°C | 3°C

Újra megnyitna két borsodi szénbányát az MDF

Újra megnyittatná a korábban bezárt dubicsányi barnaszénbányát és a Komjáti mellett található lignitmezőt az MDF - mondta el egy keddi, budapesti sajtótájékoztatón Herényi Károly.
A független képviselő elmondta, az MDF kezdeményezi, hogy az 1993-ban bezárt borsodi bányákat az energiafüggőség felszámolása érdekében vonják újra termelésbe. Ezzel véleménye szerint körülbelül háromezer új munkahelyet lehetne teremteni és a környékbeli széntüzelésű erőművek ellátását meg lehetne oldani.

Hozzátette, hogy a költségek 10 és 15 milliárd forint közé tehetők, amit csak kormányzati segítséggel lehetne előteremteni. Mivel úgy látják, hogy a beruházás a foglalkoztatottság növekedése miatt megtérülne, az ügyben az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságát vezető szocialista Gúr Nándorhoz fordulnak.

Zsíros László, az MDF Borsod megyei elnöke arról beszélt, hogy a térségben uralkodó magas munkanélküliség kapcsán merült fel a dubicsányi bánya megnyitásának ötlete. A bányából egymillió tonna szenet lehetne kitermelni - mondta, hozzátéve, hogy van egy másodlagos hasznosítási lehetőség is, mert "tekintélyes mennyiségű" ivóvíz található a feltárás helyszínén.

A sajtótájékoztatón részt vevő Reményi Gábor nyugalmazott bányaigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy Berentén épül egy amerikai tulajdonú szénerőmű, tehát a térségben van piaca a szénnek. Hozzátette, hogy a bánya felújítása és termelésbe vonása viszonylag kis beruházással megoldható lenne.

Járai Zoltán energiapolitikai szakértő azt mondta, hogy az MDF energiapolitikájában nincs változás, mert első helyen továbbra is az atomenergia szerepel. Hozzátette, hogy egy atomerőmű viszont csak körülbelül tíz év múlva állhatna üzembe, míg az előtte szólók által felvázolt lehetőséget négy év alatt meg lehetne valósítani.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2009. szeptember 22. 14:25
    „Oszt mehet a komplett "vezetoseg" furni es csillet tolni. Remek otlet!”
  • 1. IVY 2009. szeptember 22. 12:54
    „Herényi úrnak most valami nagyon fontosat kellett mondani!
    Ettől még nem nő nagyobbra a szememben!
    Eltakarodhat a közéletből, a ferde nyakú ibolykával együtt!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: börtönben ülő polgármesterek ne kapjanak fizetést közpénzből

Törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz annak érdekében, hogy börtönben ülő polgármesterek ne… Tovább olvasom