Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

A búza hazai ára elmarad az unióstól

Az unióban a gyengébb minőségű búzáért is magasabb árat fizetnek – állapítható meg, miután a honi gabonafeldolgozó nagy cégek kijátszották igencsak sokáig rejtett lapjaikat.

Amikor az Alföldön lassan a befejeződéséhez közeledik a búza aratása, most lehet tudni csak, milyen áron veszik át a terményt a cégek.

Nem erőltették meg magukat a gabonafelvásárlók – mondják a mezőgazdasági termelők a megyében néhány nappal azután, hogy megkezdődött a régióban is a búza aratása. A gyengébben fizető táblákba vonultak fel először a kombájnok, s ahogy halad előre a betakarítás, ezért is egyre jobbak a termésátlagok. Most már 45–46 mázsa búzát takarítanak be hektáronként – tudta meg a Kisalföld az agrártárca megyei hivatalában.

A megyében a húsz százalékához közelít majd lassan a learatott búzaterület. Nagy Endre, a megyei hivatal vezetője azt mondja, most már nemcsak azt tudni, hogy jó termésre van kilátás, hanem azt is, hogy jó lesz a búza minősége. Általában is igaz, hogy a július 10. után aratott búza, ha közben az aratást nem zavarja meg nagy eső, jó minőségű. Az idén a Kisalföldön jól megérett a búza, jól kifejlődtek a szemek és nem sültek meg a kalászok. A sikértartalma harminc felett van, s ezért már javítóbúzáról lehet beszélni.

Néhány nappal ezelőtt még azt közöltük, hogy a komáromi központtal működő Pannon-Mill Rt., nem véglegesítve, tonnánként 22–23 ezer forintért vásárolja fel a malmi minőségű búzát. A társaság végleges száma 23 ezer forint tonnánként.

Annak ismeretében, hogy az unió a magyar malmi minőségű, az Alföldön és a Kisalföldön is javítónak számító búzánál jóval gyengébb minőségű terményért is 101,31 eurót fizetett, az említett minőségű magyar terményért pedig ennél is többet, érthető, ha a honi gazdák elégedetlenek. Mindenképpen érdemes mérlegelniük a lehetőségeket. Az utolsó az lehet, hogy a 16–18 ezer forintos ajánlattal kopogtató nepperek előtt bezárják az ajtót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótfelvételik a Nyugat-Magyarországi és a Széchenyi-egyetemen

A győri Széchenyi István Egyetem pótfelvételit hirdet több szakon: a szülésznő, a jogi asszisztens… Tovább olvasom