Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A Jobbik benyújtotta javaslatát a különadó szigorítására

A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerdán benyújtotta az Országgyűlésnek a 98 százalékos különadóról szóló törvények módosító javaslatát, amelynek értelmében az országgyűlési képviselőkre is vonatkozna a szabályozás - jelentette be az előterjesztő Volner János Budapesten.
A törvénymódosításra a Jobbik szerint azért van szükség, mert kedden kiderült: az Országgyűlés Hivatala szerint a honatyákat - az alkotmány, az országgyűlési képviselők jogállásáról, illetve az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény alapján - nem érinti a különadó-fizetési kötelezettség, illetve maga az Országgyűlés sem tekinthető különadóval kapcsolatban érintett szervezetnek. Ezzel kapcsolatban Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke kedden úgy nyilatkozott: pártja szerint a parlamenti képviselőkre is vonatkozik a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóról szóló jogszabály, de ha az Országgyűlés Hivatala ezzel ellentétesen értelmezi a törvény passzusait, akkor a kormánypárt módosító indítványt nyújt be annak érdekében, hogy a képviselőkre is vonatkozzon a különadó.

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI megkeresésére szerdán elmondta, hogy öt 2010-ben a parlamentből kikerült képviselő: Béki Gabriella, Gusztos Péter, Kóka János és Világosi Gábor volt SZDSZ-es képviselő, valamint a szocialista Podolák György kapott a 3,5 milliós határt meghaladó összegű végkielégítést.

Tájékoztatása szerint Béki Gabriella bruttó 4,17, Gusztos Péter 3,75, Kóka János 4,31, Podolák György 4,03, Világosi Gábor pedig 4,86 millió forintot kapott.

Volner János szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: álláspontjuk szerint ha a politika áldozatvállalást vár el az emberektől, és "azt széles körben rákényszeríti a társadalomra," akkor a politikának is élen kell járnia ebben az áldozatvállalásban. "Úgy erkölcsös és úgy etikus, hogy a politikai élet szereplői ugyanúgy megfizetik a 98 százalékos különadót, mint ahogyan elvárják az orvosoktól, tanároktól és egyéb közszférában dolgozó, majd onnan távozó munkavállalóktól" - tette hozzá a jobbikos képviselő. Az MTI kérdésére Volner János hangsúlyozta: arra kérik a Fideszt, hogy "tanúsítson bölcsességet, tartsa magát korábbi ígéretéhez" és támogassák a Jobbik törvényjavaslatát, ne nyújtsanak be saját módosító indítványt.

Az ellenzéki politikus hozzátette: "a nemzeti együttműködés jegyében egyébként is szerencsés lenne, ha a kormány egyeztetne az ellenzékkel, mert így elkerülhetőek lennének a kormányzati törvényalkotást övező kínos bakik."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romagyilkosságok: 3 bűncselekményt ismer el Kiss Árpád

Csak három bűncselekményben való részvételét ismerte el Kiss Árpád elsőrendű vádlott az ellene… Tovább olvasom