Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

A jövő hét is bizonytalan lehet az értéktőzsdéken

A befektetők már reménykedtek, hogy a jól indult vállalati beszámolási szezon végre elmozdíthatja a tőzsdemutatókat a tavaly év végi szintek közeléből, és talán jól fejeződhet be ez az év, amikor az "árfolyamháború" hírei, a költségvetési megszorítások és az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) bizonytalankodása megint befelhőzik a kilátásokat.
Ben Bernanke Fed-elnök pénteki előadása - arról, hogy szükséges lehet további mennyiségi enyhítés, de mivel annak vannak "költségei és kockázatai" is, még mérlegelik, milyen és mennyire "agresszív" intézkedéseket tegyenek - konkrétumot nem tett hozzá ahhoz, amit a piac már eddig is beárazott a Fed pénzügypolitikai testülete (FOMC) legutóbbi, szeptember 21-i értekezlete óta. A Fedtől várt intézkedések reménye tehát a jövő héten már nem ígérkezik újabb tőzsdemozgató tényezőnek, most már minden bizonnyal meg kell várni a tényleges intézkedéseket, amelyek a Fed pénzügypolitikai tanácsának következő, november 3-án záruló értekezlete előtt aligha esedékesek.

Közben a Húszak (G20) pénzügyminiszterei továbbra is küzdenek azzal a kilátással, hogy számos ország pénzügyi kormányzata igyekszik gyengíteni saját valutáját, különösen, mióta a Fed új intézkedéseire való várakozás közben a dollár gyorsan gyengül: egy hónap alatt majdnem 10 százalékot esett a főbb valutákkal szemben. Az erős valuta, mivel rontja az exportlehetőségeket, tőzsdei tényező: az erős jen miatt nem tud a tavaly év végi értéke fölé törni például a tokiói értéktőzsde fő mutatója, sőt, közel 10 százalékkal még mindig el is marad attól. A G20 pénzügyminiszterei a jövő hét végén kísérleteznek ismét valamilyen érdekegyeztetéssel. Az EU-ban közben továbbra is napirenden van, hogy a fenyegető adósságproblémák elkerülésére, megelőzésére ideje visszafogni a gazdaságnak nyújtott válságtámogatást. A jövő héten várhatóan a brit kormány rukkol elő kemény költségvetés-konszolidáló tervekkel, amely az eddigi legszigorúbbnak ígérkezik a legnagyobb nyugati (G7) gazdaságok sorában. Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean Claude Trichet "gyorsított eljárást, szinte automatikus szankciókat" sürgetett vasárnap a deficit- és adósságszabályokat megszegő EU-tagországok ellen.

Ilyen körülmények között - amikor a fejlett országokban várhatóan még sokáig rekord alacsonyak maradnak a kamatok, ugyanakkor a fellendülést, legalábbis Nyugat-Európában, fékezheti a költségvetési takarékosság - nem csoda, hogy a fejlett piacokról jelentős tőkék áramlanak a felzárkózó piacokra, habár kockázatosabb, de nagyobb hozamok reményében. Ez a jövő héten is hátszelet adhat a közép-kelet-európai tőzsdéknek és valutáknak, köztük a forintnak. A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója a múlt héten 1085,59 ponton végzett, 1,4 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban. Egyvégtében második hetét zárta emelkedéssel, de még mindig nagyon csekély, mindössze 3,81 százalékos a javulás a tavaly év végi szinthez képest. Ez a mutató 2008-ban 44,78 százalékot vesztett, majd tavaly év végén csak 25,70 százalékkal volt magasabban, mint az előző év végén. Történelmi mélypontját tavaly, 2009. március 9-én érte el, 645,50 ponton. A New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) a múlt hetet 0,5 százalékkal, az SÚP-500-as 0,9 százalékkal, a Nasdaq piac összetett mutatója 2,8 százalékkal magasabban zárta, mint az előzőt. A jövő héten irányadó adat lesz hétfőn az amerikai ipari termelés és kapacitáskihasználás szeptemberi adata: az elemzők az augusztusi 0,2 százalékkal azonos ütemű növekedésre számítanak. Kedden a ZEW intézet német gazdasági hangulatmutatója és a szeptemberi amerikai lakásépítés-kezdések száma következik. Az elemzők az építkezéskezdések számának 3,2 százalékos csökkenését várják az augusztusi, 10,5 százalékos növekedés után. Szerdán az IMF "regionális gazdasági kilátásokat" ismertet Európa számára.

Csütörtökön megjelenik az euróövezeti feldolgozóipar és a szolgáltatások előzetes teljesítménymutatója (beszerzési menedzser index) októberről - az elemzők a teljesítmény növekedésének további lassulására számítanak -, és az Egyesült Államokban az új munkanélkülisegély-igénylések heti adata, ez utóbbiban némi csökkenés várható a piaci elemzők szerint. Pénteken adja ki az Ifo intézet a németországi üzleti hangulatmutatóját. Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal kedden közli a foglalkoztatás és a keresetek első nyolchavi alakulásáról szóló adatokat. A világ- vagy európai szinten irányadó részvények közül a járműgyártás helyzetéről ad képet szerdán a francia SPA Peugeot Citroen, csütörtökön az olasz Fiat és pénteken a svéd Volvo, harmadik negyedévi beszámolójával.

Az élelmiszeriparból csütörtökön a francia Danone, pénteken a svájci Nestlé jelentkezik beszámolóval. A gyógyszeriparból csütörtökön a svájci Novartis és a brit-amerikai GlaxoSmithKline közli eredményjelentését. Az elektronikából, távközlésből hétfőn a holland Philips, csütörtökön a finn Nokia, pénteken a svéd Ericsson adja közre időközi beszámolóját. A nyersanyagipar helyzetéről tudósít szerdán a BHP Billiton, az olajiparéról csütörtökön az osztrák OMV és a lengyel PKN Orlen beszámolója, az idegenforgalomról pedig szerdán a francia Accor szállodalánc. Az Egyesült Államokban hétfőn az Apple számítógépgyártó, a CitiGroup bankcsoport, kedden a Bank of America, a Harley-Davidson motorkerékpárgyár, a Lockheed Martin hadi- és űripari vállalat, a Yahoo! internetportál, szerdán a Boeing repülőgépgyár, csütörtökön a Caterpillar mezőgazdaságigép-gyártó és a Xerox közli harmadik negyedévi eredményeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez okozhatta a vörösiszap-katasztrófát: elemezték a légifelvételeket

A zagytározó átnedvesedett északi töltésfala miatt történhetett az Ajka melletti iszapkatasztrófa a… Tovább olvasom