Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

A középkorú férfiak a legesélytelenebbek munkavállaláskor

A 45 év feletti férfiak felét utasítják el az álláshirdetésekre való jelentkezéskor, így a középkorú férfiak a legesélytelenebbek, hogy munkát találjanak - derült ki egy szociológiai kutatásból.
A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda európai uniós támogatásból megvalósult telefonos kutatási eredményei szerint a vizsgált kétezer, speciális képzettséget nem igénylő (eladó, pultos, virágkötő, ügynöki munka stb.) álláshirdetésben főleg fiatal nőket kerestek az állásokra, így ezekben a a nemi és életkori diszkrimináció is megjelent, mintegy 20 százalékban.

A Budapesten és Nyíregyházán feladott hirdetésekből kiválasztottak százat, majd telefonon tesztelték a munkát hirdetőket. A 45 éven felül férfiaknál 46 százalékban azonnal elutasítóak voltak, és minden ötödik esetben találtak valamilyen diszkriminatív tartalmat - mondta a szociológus.

Az elutasítási arány a romák esetében 24 százalék volt, a kisgyermekes anyákat pedig 17 százalékban nem kívánták alkalmazni. Egy hasonló témában végzett 2006-os kutatás eredménye szerint a középkorú férfiak elutasítási aránya akkor is magas volt, de a romák és gyermekes nők elutasítása akkor a 12 százalék körül volt.

Olvasóink írták

 • 2. achilleus 2009. október 29. 10:28
  „"2009-10-29 10:14
  Már tíz fölött - mikor javul a helyzet?
  A vártnál magasabb, 10,3 százalékos munkanélküliségi rátát mért a KSH a harmadik negyedévben."

  Kb. egy évvel ezelőtti prognózisom: 10%-os GDP csökkenés, 10%-os vásárlóerő-csökkenés, 10%-os munkanélküliség, 10%-os MSZP.”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2009. október 29. 08:44
  „TALPRA MAGYAR ÉBREDJ BÍRKA! MUNKÁT KENYERET! LE A KORRUPT GYÍLKOS SZOCIKKAL!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nyírségben 915 millió forint vidékfejlesztésre

Mintegy 915 millió forint pályázati támogatáshoz jutottak a Nyírségben lévő mikrovállalkozások,… Tovább olvasom