Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A külügy bekérette a szlovák nagykövetet

Bár Pozsony szerint csak a szokásos párbeszéd keretében járt a Külügyminisztériumban budapesti nagykövetük, Nagy Anna kormányszóvivő megerősítette, hogy bekérették Peter Weisst a minisztériumba.
A nagykövetnél visszautasították a szlovák kormány szerdai nyilatkozatában foglalt vádakat, miszerint a magyar kormánynak és az Országgyűlésnek revizionista törekvései lennének.

A Külügyminisztériumba kérették Peter Weisst, Szlovákia budapesti nagykövetét, tájékoztatott Mátrai Zsuzsanna, a tárca szóvivője. Az intézkedés előzménye, hogy a szlovák kormány június 9-én olyan nyilatkozatot jelentetett meg, amelyben revizionista törekvésekkel vádolta meg a magyar kormányt és az Országgyűlést.

Pozsony csütörtök este tagadta, hogy Peter Weisst bekérették a magyar külügyminisztériumba, szerintük félreértésről van szó. Bár Peter Weiss valóban járt a magyar külügyminisztériumban, de "a nagykövetek és a vendéglátó ország minisztériuma közötti szokásos párbeszéd keretében" - mondta Stano.

Nagy Anna kormányszóvivő ugyanakkor az Indexnek határozottan megerősítette, hogy bekérették a minisztériumba a szlovák nagykövetet.

A minisztérium közleménye szerint a magyar fél visszautasította a szlovák kormányhatározatban foglalt vádat, átadta a Szlovákia által kifogásolt Nemzeti Összetartozás törvényének angol fordítását, és felhívta a figyelmet arra, hogy sem a törvény szövegében, sem szellemében nincs szó területi revízióról. A jogszabály ezzel szemben a szuverén államok közötti kölcsönös tiszteletről és együttműködésről szól, ezt a magyar kormány Szlovákiától is elvárja.

A szlovák kormány által a trianoni szerződés aláírásának 90. évfordulója alkalmából kiadott nyilatkozat szerint a magyar politika éket ver a nemzetek és az államok baráti és békés együttélése közé, a nemzetközi békerendszerek és a 21. századi modern európai politika iránti tisztelethiány megnyilvánulása. Ezzel a szlovák kormány a magyar parlament azon döntésére reagált, amellyel június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

Olvasóink írták

 • 4. szilléri 2010. június 11. 06:29
  „szocializmusban
  így már ok ?”
 • 3. apátfalvifaszagyerek 2010. június 11. 01:22
  „"szocializmusbab" :D :D :D

  Ez olyan, mint a magyar narancs? :D”
 • 2. apátfalvifaszagyerek 2010. június 10. 23:00
  „Szilléri, <moderálva> szerinted pl. a Széchenyi ősi magyar név ? Ezzel az "ősi xy nemzeti név" dumával zsidózáskor szoktatok előjönni....

  Különben Csermanek (Kádár) János nem volt zsidó. Nem tudom, neked milyen ősi magyar neved lehet...”
 • 1. szilléri 2010. június 10. 22:07
  „Weiss ! Ősi szlovák név!
  Kb. mint Csermanek János !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy pályázó a Kaposvári Egyetem rektori posztjára

Szávai Ferenc az egyetlen pályázó a Kaposvári Egyetem rektori tisztségére. Az illetékes minisztérium… Tovább olvasom