Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A leszerelt nyerőgépek nem tűnnek el, hanem befeketednek

A példátlan adóemelés a színvonaltalan és a fekete üzemeltetés irányába terelheti az üzemeltetőket az Alapítvány a Felszabadult, Tiszta Játékért szerint.
A szerencsejáték szervezéséről szóló törvény módosítása, amelyet szeptemberben elfogadott a magyar Országgyűlés és amelyen még jelenleg is változtatgatnak, a játékadó tételes megemeléséről rendelkezik. Nyilvánvaló, hogy ez az Európában példa nélkül álló emelés egyrészt a színvonaltalan, illetve akár a fekete üzemeltetés irányába tereli a gépek üzemeltetőit, valamint hogy a még korábban várt adóbevételek sem lesznek realizálhatók - áll a szervezet sajtóközleményében.

Az Alapítvány a Felszabadult, Tiszta Játékért civil szervezet elnöke, Ottományi Anna kiemelte, hogy az igen magasnak ítélt adóterhek miatt a már leszerelt, illetve a leszerelendő (14+4 ezer) gép feltehetőleg nem tűnik el a piacról teljesen, hanem jó részük tovább üzemel majd – csak éppen teljes illegalitásban, ami tovább mélyíti a feketegazdaságot. Az pedig beláthatatlan következményekkel járhat, ha a szerencsejátékosok az illegálissá váló, tehát engedély nélkül üzemelő játéklehetőséget keresik fel. Ezeken a játékhelyeken a kontroll hiánya miatt kivédhetetlenül romlik az üzemeltetés színvonala, hiszen itt csak a bevétel megszerzése számít, a játékos és annak védelme háttérbe szorul. Ráadásul a Szerencsejáték- Felügyelet csak a piacon legálisan maradó (kb. 6 ezer) gépet ellenőrzi, az illegálisan üzemelők nyilván nem az ő hatáskörébe tartoznak. Az engedélyezés, ellenőrzés és így adófizetés nélkül működő pénznyerő automaták működésének felderítése, szankcionálása valószínűleg az amúgy is túlterhelt rendőrség, illetve a helyi közigazgatási szervek és a bíróságok feladata lesz.

A kormány tervezett adóbevételei is vélhetően el fognak maradni a korábbiakban tervezettnél, illetve a törvénymódosításban meghatározott játékadó emelkedése következtében reméltnél. A költségvetésbe befizetendő következő tételek vonatkozásában várható komoly csökkenés: játékadó, a mintegy 30-50 ezer alkalmazott elbocsátását maga után vonó járulékbevételek kiesése viszont egy részük számára biztos, hogy munkanélküli segélyt kell folyósítani!, a pénznyerő automaták engedélyezési és hitelesítési díjbevételei, illetve az új gépek kieső értékesítésénél az ÁFA- bevétel elmaradás, valamint a játékhelyek csökkenő bevételei, vagy egyenesen bezárása miatt kieső nyereségadó és iparűzési adó.

Az elmaradó adóbevételek pedig a játékos védelemre fordított, jelenleg is minimális állami pénzek teljes eldugulásához vezethet - zárul a www.tisztajatek.hu közleménye.

Olvasóink írták

 • 3. Jozsoci 2011. december 14. 16:25
  „Azon kevés helyek közül, ahol én az múlt két hónapban jártam, mindenütt eltűntek a játékgépek. Nekem ugyan nem hiányoznak, de az adóbevételekből biztos!”
 • 2. santaclaus29 2011. december 14. 12:15
  „értelmetlen és pláne szakmaiatlan döntés következménye....ma...tolllllllcsi ért hozzá!!!”
 • 1. papika56 2011. december 14. 11:24
  „A nyerőgépek nem szüntek meg, csak bevitték őket a belső--zárt terembe, VIP. ott tovább lehet játszani --adó nélkül ! Kocsmák hátsó helyiségében , v, magánháznál de lehet játszani !
  Nem volt elég a havi 100 ezer adó, most így jobb ugye ? NAV-nak nehezebb a munkája, több idő felderíteni. EZT akarták matolcsi és bandája! CSAK ez ön góóóól lett. mint sok más gagyi törvény!!!!!
  Igen jobb a tulajnak --hiszen ez a pénz is nálla marad ! !!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyben a kutyák által megsebesített férfi

Négy kaukázusi kutya támadt meg egy középkorú férfit Mezőzombor egyik tanyáján. Tovább olvasom