Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 1°C | 8°C Még több cikk.

A magyar gyerekek isznak, de szeretik az iskolát

A magyar gyerekek jobb egészségügyi ellátást és oktatást kapnak, mint az OECD-országokban élő gyerekek többsége, viszont többet isznak, dohányoznak, és jobban fenyegeti őket a kamaszkori teherbe esés, mint kortársaikat.
A magyar gyerekek jobb egészségügyi ellátást és oktatást kapnak, mint az OECD-országokban élő gyerekek többsége, viszont többet isznak, dohányoznak, és jobban fenyegeti őket a kamaszkori teherbe esés, mint kortársaikat - derült ki az OECD gyermekjólétet vizsgáló tanulmányából; a kutatásról a szerdai Népszabadság számol be.

Harminc ország adatait hasonlították össze, és az a nem meglepő eredmény született, hogy Norvégiában és Dániában költik a legtöbbet a gyerekekre, míg a legkevesebbet Törökországban, Mexikóban és Lengyelországban. A gyermekszegénységet összevető adatsor szerint az OECD-országokban minden nyolcadik gyerek szegény. Az Egyesült Államokban minden negyedik, míg Magyarországon - legalábbis e vizsgálat szerint - minden tizenegyedik.

Meglepő lehet, de a gyerekek egészségügyi ellátását és biztonságát vizsgáló kategóriát Szlovákia nyerte, megelőzve Izlandot és Svédországot. A védőoltási programok hatékonyságát viszont Magyarországon ítélték a legjobbnak.

Oktatás kategóriában Magyarország a 12., az úgynevezett "iskolai élet minősége" kategóriában pedig a hetedik helyen végzett. Előbbi az oktatás eredményeit és a kimaradók arányát, utóbbi pedig a gyerekek közérzetét vizsgálta az iskolában. Magyarországon 27,6 százalék állította, hogy szeret iskolába járni, míg a finn gyerekek mindössze 16, a csehek alig 12 százaléka mondta ugyanezt.

A vizsgált országok közül Magyarországon a negyedik legrosszabb a dohányzó fiatalok aránya. A 15 éves gyerekek 21 százaléka gyújt rá legalább egyszer egy héten, szemben az OECD-átlaggal, ami 17 százalék. Alkoholfogyasztási mutatóink egy fokkal jobbak: itt Magyarország a hatodik legrosszabb helyen végzett. A 13 és 15 éves korosztály összesített adatai szerint nálunk a gyerekek 23 százaléka volt már részeg legalább kétszer életében. Az OECD-átlag 19 százalék, a legrosszabbul teljesítő Nagy-Britanniában a gyerekek 33, Dániában 31, Finnországban 28 százaléka rúgott már be.

Olvasóink írták

 • 3. apátfalvifaszagyerek 2009. szeptember 16. 10:17
  „nácikból is sok van... :S azok se különbek... ajjaj”
 • 2. dodó 2009. szeptember 16. 10:05
  „Ráérzett K.Rómeó!
  Én is kíváncs lennék, hogy a felmérés a "magyar" gyerekekről, vagy a "magyar állampolgárságú" gyerekekről készült-e?
  Apró emlékeztető:
  2008-ban a nyolc(8) év alatti gyerekek ötvenegy(51) %-a; a hat(6) év alattiak hatvanöt(65) %-a cigány!!!
  ...és ezek öt-hat év múlva ivarzanak!”
 • 1. KolompárRómeó 2009. szeptember 16. 07:40
  „Azok a gyerekek, akik joreszt isznak, kamasz- es gyerekkorban teherbe esnek, azok nem jarnak iskolaba, igy nem is szerethetik azt. Igen, mar megint AZOKra gondolok.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttest a csomagtartóban

A rendőrök őrizetbe vettek egy középkorú férfit, aki összefüggésbe hozható a bűntettel. Tovább olvasom