Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

A paksi atomerőmű megfelel a biztonsági elvárásoknak

A Magyar Nukleáris Társaság (MNT) álláspontja szerint a paksi atomerőmű megfelel azoknak a jelenleg érvényes rendkívül szigorú biztonsági elvárásoknak, amelyeket a nemzeti szabályozó hatóságok előírtak.

Az MNT az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében ismerteti: a társaság elnöksége július 6-án áttekintette a japán atomerőmű balesete kapcsán a paksi atomerőműben zajló Célzott Biztonsági Felülvizsgálatra (stresszteszt) vonatkozó hazai követelményeket.

A testület megállapította, hogy a fukusimai baleset és tanulságainak értékelése lehetőséget ad az atomerőműnek, az ország nukleáris biztonságért felelős hatóságnak a biztonság eddig elért magas szintjének fokozására.

A Magyar Nukleáris Társaság egyetért a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat elvégzésével, és meg kell határozni azokat az intézkedéseket, amelyek az atomerőmű biztonsági színvonalát javíthatják.

A közlemény hangsúlyozza: a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat legfontosabb célja azoknak az intézkedéseknek a feltárása, amelyek lehetővé teszik, hogy a paksi atomerőmű extrém külső környezeti hatások - földrengés, árvíz, a Duna alacsony vízszintje, szélsőséges időjárási helyzetek - között és rendkívüli baleseti szituációban is helytálljon, a jelenleginél még nagyobb védettséget biztosítson.

Az Országos Atomenergia Hivatalban összeállított követelményrendszernek megfelelően elvégzett felülvizsgálat garantálja ezeknek a céloknak az elérését - állapította meg az elnökség.

A Magyar Nukleáris Társaság elnöksége rámutat arra is, hogy a paksi atomerőműben 1982-től kezdve folyamatosan nagyszámú biztonságnövelő intézkedést hajtottak végre, a földrengésállóság növelése érdekében műszaki megerősítéseket végzetek.

Az üzemidő meghosszabbítása és a tervezett új blokkok létesítése nemcsak gazdasági érdek, hanem az ország külső függőségének csökkentése érdekében is elkerülhetetlen.

Az atomenergia békés célú alkalmazását a hazai társadalom többsége támogatja, ennek fenntartásához elengedhetetlen annak igazolása, hogy a paksi atomerőmű megbízhatóan, biztonságosan üzemel, és szakszerű hatósági ellenőrzés alatt áll - írja a Magyar Nukleáris Társaság közleményében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződött az iszapkatasztrófa utáni újjáépítés

Kilenc hónappal a példátlan méretű ipari katasztrófa után befejeződött az újjáépítés Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen. Tovább olvasom