Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

A PM törvénnyel biztosítana mindenkinek vezetékes ivóvizet

Magyarországon mintegy 15 ezer, a munkáját az elmúlt években elvesztő olyan ember él, aki nem jut ivóvízellátáshoz - mondta Szabó Tímea.
A Párbeszéd Magyarországért (PM) törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy az államnak, illetve az önkormányzatoknak kötelezően kelljen szolgáltatniuk az ivóvizet minden bejelentett állandó lakcímen.

Az ellenzéki párt kezdeményezését Szabó Tímea társelnök, független országgyűlési képviselő jelentette be vasárnap, a víz világnapján Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, Magyarországon mintegy tizenötezer, a munkáját az elmúlt években elvesztő olyan ember él, aki nem jut ivóvízellátáshoz, noha az alkotmányos alapjog, hiszen az alaptörvény szerint mindenkinek joga van az egészséges élethez, a tiszta környezethez és az emberi méltósághoz.

Szabó Tímea szerint az ivóvíz nélkül maradtak elsősorban devizahitel- vagy rezsitartozás miatt kényszerültek tanyasi környezetbe, szélsőséges esetben akár borospincékbe költözni, ahova az önkormányzat annak ellenére is kiállítja a lakcímkártyákat, hogy a vízellátásról nem gondoskodik.

A víziközmű-ellátásról szóló törvény ugyanis bár előírja az ivóvíz biztosítását, kötelezettséget azonban nem állapít meg - mutatott rá a PM társelnöke, aki hangsúlyozta, a hétfőn parlament elé terjeszteni kívánt javaslatuk ezen változtatna.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Molnár Margit, a PM várpalotai elnöke elmondta, a kötelező ivóvíz-szolgáltatás több száz embernek segítene településükön, ők jelenleg önhibájukon kívül nem jutnak vezetékes ivóvízhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 ember került kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával

Az eset Szombathelyen történt vasárnap hajnalban. Tovább olvasom