Délmagyar logó

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

A rettegett, fájdalmas idegzsába

Villámlásszerűen, elemi erővel jelentkező fájdalom – leggyakrabban az arcba hasít, de az emberi test többezer pontját érintheti –, hirtelen jön, és már el is múlt. De vissza-visszatér, s szokványos fájdalomcsillapítóval nem kezelhető. Zsába. Sok embert érint, férfiakat-nőket egyaránt. Mi ez, és hogyan lehet védekezni ellene?
Az idegzsába nem betegség, hanem egy jellegzetes tünet – mondja dr. Párdutz Árpád neurológus. Leggyakrabban úgy keletkezik, hogy egy érzőideg nyomás alá kerül. Jellegzetessége: az ideg lefutása mentén bizonyos pontok nyomásával, ingerlésével ez a fájdalom elő is idézhető. Messze leggyakoribb az arcidegzsába. Többnyire az okozza, hogy egy érkacs az agytörzs mentén nyomni kezdi az arc érzőidegét.

Villanásnyi ideig tart

A villanásnyi ideig tartó, rendkívül erős fájdalom kiszámíthatatlan időpontokban jelentkezik. Mindenképpen célszerű orvoshoz fordulni vele. Nem csupán azért, mert fájdalmas, és ez a fájdalom – éppúgy, mint a zsába többi változatánál jelentkező – a szokványos fájdalomcsillapítókkal nehezen kezelhető. Hanem azért is, mert – mint tünet – valamiféle, eddig rejtve maradt betegségre utalhat.

Nem ennyire gyakori, de előfordulhat a garat-gégeideg zsábája is. Az ülőideg zsábája is gyakori tünet. Ez esetben a fájdalom gyakran hosszan tartó. Magától nemigen fejlődik vissza a tünet, igaz, előfordulhatnak nyugalmi időszakok, amikor nem érezhető, ám azután ismét jelentkezhet. Porckorongsérv esetén is előfordulhat zsábaszerű fájdalom. A porckorongot rostos kötőszövet veszi körül, mely civilizációs ártalmak – például ülőmunka, gerincmegterhelés, izmok gyengesége – esetén elgyengülhet, meglazulhat.

Sem enni, sem borotválkozni

Hogy milyen rendkívüli fájdalmakat tud okozni az arcidegzsába, példa annak az embernek az esete, aki hónapokig várt arra, hátha elmúlik a fájdalom, eredménytelenül. Már sem enni, sem borotválkozni nem tudott – ha csak hozzáért az arc bizonyos területéhez, már jelentkezett a hihetetlen mérvű fájdalom –, teljesen lesoványodott, depresszióba esett, mire végre orvoshoz fordult. A gyors és eredményes kezelés után állapota hamar helyrejött.

Kiboltosul a porckorong

A porckorong nyomásának hatására az elgyengült rost kiszakadhat, a porckorong egy része kiboltosul, a kiboltosulás pedig nyomhatja az érzőideget, ez okozza a fájdalmat. Más esetben a fájdalom a mellkasba, az alsó végtagokba is átsugárzódhat. Gyakori a combban is a zsába, ott nagyon sok helyen nyomás alá kerülhet az érzőideg, különféle betegségek tüneteként.

Az idegzsába kezelhető. Ha az ember elmegy a háziorvoshoz, az alapos kikérdezés után többnyire tudja, hogy miről van szó, és a beteget szakorvoshoz, a neurológiára irányítja. Képalkotó eljárásokkal – például MRI, érfestéses vizsgálat – megállapítják, hol érintkezik az érzőideggel például egy érkacs, illetve a kiboltosuló porckorong.

Panaszmentessé tehető

Ezután idegsebész vizsgálja meg a beteget, s kiderül, végezhető-e műtét. Ha igen, és a műtétbe a páciens is beleegyezik, panaszmentessé tehető. Ha műtétre nem kerülhet sor, gyógyszeres kezelés következik. Sokféle gyógyszer áll rendelkezésre e területen, be lehet állítani a legmegfelelőbb terápiát – vagy így, vagy úgy mindenképpen el lehet tehát érni, hogy a betegnek ne kelljen szenvednie. A porckorongsérv esetén fizikoterápia, gyógytorna is segíti a gyógyulást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

RaDAr Hollandiából

A lapunk kezdeményezésére alapított, a gazdaságban elért sikereket elismerő Délmagyarország… Tovább olvasom