Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

A válság ellenére sem költünk kevesebbet karácsonykor

A gazdasági világválság ellenére sem költenek majd kevesebbet a magyarok karácsonykor - ez derült ki a kirakat.hu és a Szonda Ipsos közös felméréséből. A kutatás arra is rámutat, hogy a nők szívesebben vásárolnak az ünnepek előtt, a férfiak pedig többet költenek.
A magyarok kétharmada egyébként időben megkezdi a karácsonyi vásárlást, az utolsó pillanatra csak minden ötödik ember hagyja a készülődést.

Hiába a gazdasági világválság, a magyarok ugyanannyit fognak költeni karácsonykor, mint tavaly, a megkérdezettek egy része pedig több pénzt is áldoz az ünnepekre. A kirakat.hu és a Szonda Ipsos legfrissebb felmérése szerint a felnőttek több mint 60 százaléka idén is legfeljebb 30 ezer forintot tervez elkölteni a boltokban, az emberek negyede azonban ennél nagyobb kiadással számol.

A felmérés szerint a válság a hitfelvételi kedvet sem befolyásolja. Míg tavaly a vásárlók 2 százaléka vett fel valamilyen áruhitelt, idén már 3 százalékuk tervezi azt, hogy csak később fogja kifizetni a karácsonyi meglepetéseket.

A felmérésből az is kiderül, hogy a nők és a fiatalabbak vásárolnak szívesebben. A férfiak ugyanakkor, közülük is a diplomások, a budapestiek és a magas társadalmi státuszúak átlagosan 30 ezer forintnál többet költenek az ajándékokra.

Továbbra is töretlen az ajándékok beszerzésére a bevásárlóközpontok és hipermarketek népszerűsége, 5-ből 4-en innen szerzik be az ajándékokat.

A legnépszerűbb ajándékok továbbra is az illatszerek, ruhák, könyvek és a gyerekjátékok lesznek idén is. Változás viszont az elmúlt évekhez képest, hogy a fehérnemű kiszorította a mobiltelefont a tíz legkedveltebb ajándék közül.

A felmérésből kiderül az is, hogy a férfiak és a nők inkább saját nemükre jellemző holmikat részesítik előnyben. A hölgyek például nagyobb arányban vásárolnak ruhát, míg az urak inkább CD-t, DVD-t és karórát vesznek. Az internetet használók a kozmetikai termékeket, könyveket és konyhai eszközöket részesítik leginkább előnyben.

A legtöbben egyébként - a magyarok 70 százaléka - novemberben és decemberben kezdenek készülődni az ünnepekre, 4 százalékkal nőtt azonban - 18 százalékra - azoknak az aránya, akik az utolsó hétre hagyják az ajándékok beszerzését. A legtöbben többször is néhány órát elöltenek a vásárlással, a magyarok harmada azonban pár óra alatt megvásárolja az ajándékokat.

Az emberek több mint fele egyébként ötletszerűen dönt a fa alá kerülő csomagokról. Főként a diplomásokra és az internetezőkre jellemző, hogy tudatosan információt gyűjtenek az ajándékvásárlás előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyalogosok több mint fele szabálytalankodik

A gyalogosok több mint fele szabálytalanul közlekedik - ez derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság… Tovább olvasom