Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

A vámosok már készülnek a standolás ellenőrzésére

Ellenőrizhetővé és tisztává szeretnék tenni az alkoholokat árusító piacot - ez a napi standolás bevezetésének a célja, nem pedig a vállalkozások ellehetetlenítése - jelentette ki újságírók előtt pénteken Nagy János országos vámparancsnok.
Egy korábbi felmérés közben ugyanis az üzletek nagytöbbségében találtak valami szabálytalanságot, igaz csak az olcsóbb kategóriájú helyeket vizsgálták.

A hatályos jogszabályok szerint zajlik a felkészülés a napi standolás felügyelésére - mondta Nagy János. A parancsnok megjegyezte: tudja, hogy sok kritika érkezik a decemberben elfogadott törvénnyel kapcsolatban, ám szerinte sok helyen nem is jelent plusz terhet az új rendszer. Azokban az üzletekben ugyanis, ahol több alkalmazott dolgozik, eleve standolnak a műszak átadásakor.

Nagy János elmondta azt is, hogy a közelmúltban készült egy felmérés: az ellenőrök 100 üzletből 77-ben valamilyen szabálytalanságot találtak. Leggyakrabban az volt a gond, hogy az italok nem az eredeti palackjukban voltak, a vendéglátósok pedig nem tudtak elszámolni egyes áruk eredetével. Az ugyan igaz, hogy a vizsgálat elsősorban az olcsóbb kategóriájú helyeket érintette, az előírások azonban mindenkire vonatkoznak.

A parancsnok leszögezte, hogy az alkohol egy magasan adóztatott termék, amelynek a gyártásától egészen a végső stádiumig fennáll a visszaélés esélye. Az a korrekt eljárás, hogyha ennek a láncolatnak valamennyi eleme viseli az ellenőrzéssel járó esetleges költségeket. Nagy János hangsúlyozta, hogy nem az a cél, hogy a magas bírságokkal ellehetetlenítsék a vállalkozásokat, hanem, hogy tisztává tegyék ezt a szegmenst. Ezzel pedig olyan italok kerüljenek a poharakba, amelyek nem tartalmaznak káros anyagot.

A parancsnok megjegyezte azt is, hogy korábban már volt egy időszak, amikor a standolás hatályban volt, a mostani szabályozást annál liberálisabbnak nevezte.

A napi standolásról szóló törvényt decemberben fogadták el. A Pénzügyminisztérium szerint erre azért volt szükség, hogy elejét vegyék az adózást elkerülő, illegális úton előállított jövedéki termékek előállításának. A vendéglátósok szerint a törvény elvárásait nem lehet teljesíteni. A napi standolás egyébként csak az alkoholokra vonatkozik és nem termék fajtánként, hanem összességében kell jegyezni a napi beszerzést és eladást, a napi nyitó- és zárókészletet.

Olvasóink írták

 • 10. Borgnine 2009. január 24. 16:32
  „flexsnake, akkor ezt a kommentedet írd le még százszor. Kontrolcé kontrolvé nem játszik.

  Vagy lusta vagy?

  Barom.”
 • 9. flexsnake 2009. január 24. 15:40
  „Abban nincs változtatás :D”
 • 8. pille 2009. január 23. 21:29
  „És a büntetés hány %-a megy majd az ellenőrzők zsebébe??”
 • 7. flexsnake 2009. január 23. 20:05
  „Müködne ez ha a vendéglátosok nem lennének lusták. Tüntessék el a hamis piákat és a szöllötlen borokat is.”
 • 6. tüsök 2009. január 23. 18:41
  „A vámos megkóstol 1/2 decit a piából,hogy az van e benne mint ami az üvegre van írva, utána büntet mert az alkalmazott többet írt mint ami az üvegben van.:)”
 • 5. RepasMargit 2009. január 23. 18:35
  „Nos pont a hamis italokra gondoltam én is. Nem fogyasztok alkoholt, de nonszensz, hogy a "Péti Nitrátocska" (kannás bor, vagy műanyag palackos) és az etil alkoholból aromával ízesített "pálinkák" magasan vezetik a prímet, és ezekből kifolyólag rengeteg ember hal meg rákban. Ne standoljanak, hanem, mint az autóknál eredetiség vizsgálatot, valamint minőségi ellenőrzést kellene végezni. A standolás ócska trükk, mert annak idején anno, pont vámos mesélte el, hogyan csinálja a vermutot saját használatra. És már arról nem is beszélve, hogy a hamisítások miatt a magyar boroknak, az eredeti pálinkáknak nincs piaca. A mai napig léteznek a kommersz italok, voltak és lesznek is, de azokat a bortermelők készítik szőlőből, csak annyi különbséggel, hogy a tartósítószer egy idő után leül az üveg aljára.”
 • 4. nyomdasz63 2009. január 23. 17:26
  „K.b 2 hete söröztem a "rigóban" ,mikor 2 vámos ellenőrzést tartott...Madách jutott eszembe:..."ember embernek farkasa"--NO COMMENT”
 • 3. Esovaro 2009. január 23. 17:05
  „"A napi standolás egyébként csak az alkoholokra vonatkozik és nem termék fajtánként, hanem összességében kell jegyezni a napi beszerzést és eladást, a napi nyitó- és zárókészletet."

  Na ne tessek hulyeskedi,es ahhoz nem kell palackrol palackra vegigmerni mennyi junajkum, viszki, vodka, es mas fogyott el?”
 • 2. KamuNeni 2009. január 23. 16:13
  „"Ellenőrizhetővé és tisztává szeretnék tenni az alkoholokat árusító piacot - ez a napi standolás bevezetésének a célja,"

  Ez a kijelentes egy hazugsag, mert az igazi cel a butetesek kiszabasa amibol az a rablo Robin Hood allam el.”
 • 1. Borgnine 2009. január 23. 15:17
  „1. Nagy János, neked a kurva anyád.
  2. Magyarázza már el nekem valaki, hogy ettől egész pontosan hogyan is fog eltűnni a rendszerből a hamis pia? Én ugyan nem vagyok vendéglátós, de ezt a rendszert szerintem egy hároméves gyerek is kijátssza.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent-Iványi István vezeti az SZDSZ EP-listáját

Az SZDSZ Ügyvivői Testülete pénteken úgy döntött, hogy a nyári európai parlamenti választáson… Tovább olvasom