Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A világ 2010-ben

Olajkatasztrófa a Mexikói-öbölben, az európai légi közlekedést megbénító vulkáni hamu, a mélyben rekedt 33 chilei bányász életéért folyó küzdelem – egyebek mellett ezek kerültek idén az újságok címoldalaira a világban történt események közül.
Január

1. Hivatalosan is megkezdődött Herman Van Rompuy, az Európai Tanács első elnökének két és fél évre szóló megbízatása.
12. A Richter-skála szerinti hetes erejű földrengés rázta meg Haitit, a katasztrófának közel 200 ezer halálos áldozata volt a Föld egyik legszegényebb országában.
18. Csaknem három évtizednyi raboskodás után visszanyerte szabadságát a török Mehmet Ali Agca, aki 1981. május 18-án a vatikáni Szent Péter téren rálőtt II. János Pál pápára.

Február

7. Ukrajnában Viktor Janukovics, a Régiók Pártjának vezetője nyerte meg az elnökválasztást, legyőzve Julija Timosenko miniszterelnököt.
9. Az Európai Parlament megszavazta az új összetételű Európai Bizottságot. A testület elnöke a második mandátumát töltő José Manuel Barroso lett, a magyar Andor László a foglalkoztatási és szociálpolitikai ügyekkel, valamint a társadalmi beilleszkedéssel foglalkozó biztosi posztot kapta.
13–28. A kanadai Vancouverben megrendezték a XXI. téli olimpiát.
27–28. A Csendes-óceánban Chile partjai mellett kipattant, a Richter-skála szerinti 8,8-es földrengés, az azt követő szökőár és az utórengések több mint 800 emberéletet követeltek, és óriási anyagi károkat okoztak.
28. Újraindították a világ leghatalmasabb, Genf közelében működő részecskegyorsítóját, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet nagy hadronütköztetőjét.

Március

7. 82. alkalommal adták át az Oscar-díjakat. A legjobb rendező kategóriában első alkalommal győzött nő (Kathryn Bigelow – A bombák földjén), a legjobb színésznek Jeff Bridgest, a legjobb színésznőnek Sandra Bullockot választották.
Parlamenti választásokat tartottak Irakban, de a síita, szunnita és kurd erők között kialakult patthelyzetnek csak november elején vetett véget hatalommegosztási megállapodás.
21. Az amerikai képviselőház elfogadta az egészségügyi reformcsomagot, amely újabb 32 millió amerikaira, ezzel a népesség 95 százalékára terjesztette ki a betegbiztosítást.
28. A kínai Geely autóipari csoport 1,8 milliárd dollárért megvette az amerikai Fordtól a svéd Volvo autógyárat.
bKét öngyilkos robbantásos merényletet követtek el a moszkvai metróban, a 38 ártatlan ember halálát okozó merényletért a felelősséget csecsen szélsőségesek vállalták.
31. A szerb parlament nyilatkozatban ítélte el az 1995 júliusában a boszniai Srebrenica lakosai ellen elkövetett mészárlást.

Április

6. Moszkvában megkezdődött a Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz volt olajkonszern egykori főrészvényese ellen folyó második per.
8. Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök Prágában aláírta a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új START-III szerződést.
9. Az oroszországi Viborgban megkezdődött az Északi Áramlat gázvezeték építése, amely a Balti-tenger alatt szállít orosz földgázt Németországba.
10. Légi szerencsétlenség ál-
dozata lett az oroszországi
Szmolenszk közelében Lech Kaczynski lengyel államfő és a lengyel gazdasági-politikai élet és a hadsereg számos vezetője.
14. Az északnyugat-kínai Csinghaj tartományban egy, a Richter-skálán 7,1-es erősségű földrengés 2200 halálos áldozatot követelt.
A bosznia-hercegovinai parlamentben Ivo Josipovic horvát elnök bocsánatot kért, amiért Horvátország az 1990-es években részese volt a Bosznia-Hercegovina felosztására irányuló politikának.
15. Barack Obama amerikai elnök kijelentette: amerikai űrhajósok a 2030-as évek közepéig eljutnak a Marsra.
15–21. Teljesen leállt a légi forgalom Nyugat-Európa nagy részén, miután az Eyjafjallajökull izlandi tűzhányó kitörése miatt vulkáni hamu sodródott a kontinens fölé.
20. A Mexikói-öbölben elsüllyedt a British Petroleum (BP) brit olajipari óriáscég egyik mélytengeri olajfúróplatformja. A tenger mélyén megsérült olajkutat csak augusztus 4-én sikerült eltömíteni, a 106 nap alatt mintegy 780 millió liter nyersolaj került a tengerbe. Ez volt az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája.
26. Az Egyesült Államok kiadta Franciaországnak az 1992-ben 40 év börtönre ítélt Manuel Noriega volt panamai diktátort, akire ott drogkereskedelem miatt újabb per vár.
27. A Standard és Poor’s, majd június 14-én a Moody’s hitelminősítő is a befektetői kategória alá, spekulatív szintre rontotta Görögország adósbesorolásait. Görögország ezzel az egyetlen euróövezeti tagállam lett, amelyre több hitelminősítő is befektetési szint alatti osztályzatot tartott érvényben.

Május

2. Megállapodás született az államcsőd szélére sodródott Görögország megsegítéséről. Az EU 80 milliárd, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 30 milliárd dollár hitelt nyújt Athén számára, amely jelentős megszorításokkal járó programot hajt végre a költségvetési hiány csökkentése érdekében.
6. Nagy-Britanniában a parlamenti választásokon vereséget szenvedett az 1997 óta kormányzó Munkáspárt, négy évtized után először egyik párt sem szerzett abszolút többséget. Május 12-én David Cameron, a Konzervatív Párt vezetője a Liberális Demokratákkal együttműködésben alakított koalíciós kormányt.
Romániában szigorú megszorításokat jelentettek be a költségvetési hiány lefaragására. Az intézkedések egy részét az Alkotmánybíróság június 25-én alkotmányellenesnek nyilvánította, emiatt késedelmet szenvedett az IMF-hitel folyósítása.
10. A Nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jóváhagyta Izrael, Észtország és Szlovénia felvételét.
20. Az amerikai szenátus elfogadta az 1930-as évek óta legátfogóbb pénzügyi szabályozási reformot, megakadályozandó a 2008-as pénzügyi válság megismétlődését.
26. Negyedszázados szolgálat után „nyugdíjba vonult" az első amerikai űrsikló, az Atlantis.
28–29. A csehországi képviselőházi választásokat követően Petr Necas, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke vezetésével koalíciós kormány alakult, amely augusztus 10-én kapott bizalmat a prágai parlamentben.
31. Lemondott tisztségéről Horst Köhler német államfő, akit egy nyilatkozata miatt sorozatos támadások értek. Június 30-án a konzervatív-liberális kormánykoalíció jelöltjét, Christian Wulffot választották meg utódának.
Izraeli kommandósok állították meg a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottilla török vezérhajóját. Az akció – amelyben 9 aktivista életét vesztette – hatalmas felháborodást váltott ki világszerte, és a török–izraeli viszony megromlásához vezetett.

Június

6. Szerbiában megválasztották az ország tizenkilenc nemzeti kisebbsége, köztük a magyar kulturális autonómia legfőbb szerveit, a nemzeti tanácsokat.
7. A német kormány az ország háború utáni történetének legnagyobb takarékossági programját fogadta el.
11.–július 11. A Dél-afrikai Köztársaságban rendezték meg a XIX. labdarúgó-világbajnokságot, a világ egyik legnézettebb sporteseményének most először adott otthont a fekete kontinens. A végső győzelmet Spanyolország szerezte meg.
12. A szlovákiai parlamenti választásokon Robert Fico kormányfő pártja, a Smer kapta a legtöbb szavazatot, de szövetségesei meggyengülése miatt nem tudott kormányt alakítani. A parlamentbe nem jutott be a Magyar Koalíció Pártja, bekerült viszont a Bugár Béla vezette magyar–szlovák Híd-Most párt. Az új négypárti kabinet – többek között a Híd-Most részvételével – Iveta Radicová vezetésével alakult meg.
17. Az Európai Unió csúcsértekezlete jóváhagyta, hogy 2011. január 1-jétől Észtország az eurózóna 17. tagja legyen. A résztvevők döntöttek a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Izlanddal.
20. Előrehozott elnökválasztást tartottak Lengyelországban. A július 4-i második fordulóban a jobbközép liberális Polgári Platform (PO) jelöltje, Bronislaw Komorowski győzött.
22. A brit kormány radikális államháztartási hiánycsökkentő programot jelentett be.
23. Lemondott Stanley McChrystal tábornok, az afganisztáni szövetséges haderő főparancsnoka, aki egy interjúban sértő kifejezésekkel illette az amerikai kormányzat tagjait.
29. Az Egyesült Államokban őrizetbe vettek tíz feltételezett orosz kémet, akiket a hidegháború vége óta példátlan ügyletben négy, a nyugati országoknak kémkedő oroszra cseréltek ki Bécsben.

Július

1. Csökkentek a roaming beszéd- és SMS-tarifák az EU területén.
3. Krakkóban aláírták azt az egyezményt, amelynek értelmében az Egyesült Államok 2015 és 2018 között SM-3-as légvédelmi rakétákat telepít Lengyelországba.
15. Az olasz szenátus, majd 28-án a képviselőház is bizalmi szavazással jóváhagyta a Berlusconi-kormány 25 milliárd eurós takarékossági csomagját.
Szigorított a szexuális visszaélésekre vonatkozó egyházjogi szabályozáson a Szentszék, miután a katolikus egyházat az utóbbi években a világ számos országában ilyen jellegű botrányok rázták meg.
17. Szlovákiában életbe lépett az előző kormány által a magyar állampolgársági törvényre válaszul hozott jogszabály, amely szerint egy másik ország állampolgárságának önkéntes felvétele a szlovák állampolgárság automatikus elvesztéséhez vezet.
25. A duisburgi Love Parade technozenei fesztiválon a pánikba esett tömeg 19 embert taposott halálra. A szervezők ezután bejelentették: nem lesz több ilyen rendezvény.

Augusztus

6. Megkezdték Franciaországban az illegális romatelepek felszámolását és a jobbára Romániából érkezett romák hazatoloncolását. Az ügy hatalmas nemzetközi visszhangot keltett, s az Európai Unió legfelsőbb fórumain is vitákat váltott ki.
19. Több mint hét évvel Szaddám Huszein diktatúrájának megdöntése után kivonult Irakból az utolsó amerikai harcoló dandár. Az amerikai erők harci küldetése, az Iraki Szabadság Hadművelet augusztus 31-én ért hivatalosan is véget.
25. A német kormány a jövendő pénzügyi válságok kivédése céljából jóváhagyta a bankadót. Október 7-én az Európai Bizottság javasolta a bankadó uniós bevezetését.

Szeptember
2. Washingtonban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök béketárgyalást kezdett Hillary Clinton amerikai külügyminiszter részvételével.
18. Parlamenti választásokat tartottak Afganisztánban. A tálibok támadásaival és választási csalásokkal tarkított, igen alacsony részvétel mellett lezajlott voksolás eredményét csak december 1-jén hirdették ki.
28. Az észak-koreai állampárt, a Koreai Munkapárt rendkívüli kongresszusán úgy határoztak, a „szeretett vezető", Kim Dzsong Il utóda legkisebb fia, Kim Dzsong Un lesz.

Október

7. A francia alkotmánytanács jóváhagyta azt a törvényt, amely a nyilvános helyeken betiltja a muzulmán nők teljes testet és arcot eltakaró öltözéke, a burka és a niháb viselését.
14. Chilében addig példátlan mentőakció során felszínre hoztak 33 bányászt, akik egy bányaomlás után 69 napot töltöttek 622 méteres mélységben a föld alatt.

November

2.
Az Egyesült Államokban a félidős kongresszusi választásokon megsemmisítő vereséget szenvedett Barack Obama elnök Demokrata Pártja, a republikánusok visszaszerezték a képviselőházi többséget.
3. A cseh képviselőház hosszú és heves vita után széles körű takarékossági intézkedéscsomagot fogadott el.
4. Horvátországi látogatásán bocsánatot kért Boris Tadic szerb államfő a szerb fegyveresek által 1991-ben Vukovárnál elkövetett bűntettekért.
9. A francia alkotmánytanács jóváhagyta a parlament által már elfogadott nyugdíjreformot, amely ellen hetekig tiltakoztak franciák milliói.
14. A német Sebastian Vettel, a Red Bull pilótája lett a Forma–1 autós versenysorozat legfiatalabb világbajnoka.
21. A válságos helyzetbe került Írország nemzetközi pénzügyi segítséget kért. Az EU és az IMF által biztosított 85 milliárd eurós mentőcsomagért cserébe Írország kötelezettséget vállalt költségvetési hiányának gyors és radikális csökkentésére.
25. A cseh kormány engedélyezte a külföldiek termőföldvásárlását.
27. Szlovákiában az önkormányzati választások a baloldali ellenzéki és független jelöltek előretörését hozták. A magyar pártok közül a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP) volt a sikeresebb, megelőzve a kormányon lévő magyar–szlovák Híd-Most pártot.
29. Világméretű diplomáciai válságot keltve 250 ezer bizalmas amerikai külügyminisztériumi dokumentumot juttatott el a WikiLeaks internetes portál öt világlaphoz. A portál alapítója – aki ellen Svédországban nemi erőszak miatt adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot – december 7-én feladta magát a brit hatóságoknak.

December

2. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) úgy döntött, hogy 2018-ban Oroszország, 2022-ben Katar rendezheti meg a labdarúgó-világbajnokságot.
5. Erdélyi Magyar Néppárt létrehozásáról döntött a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács.
9. A szlovák parlament módosította az államnyelvtörvényt, sok helyen enyhítve annak előírásain.
(Az MTI alapján összeállította: Hegedűs Szabolcs.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A belvízkárra nem fizetnek a biztosítók

Budapest - A belvízkár kockázatát nem vállalják a biztosítók. Tovább olvasom